Met een goed ouderschapsplan geen ruzie na de scheiding
Samen ouders blijven zonder ruzie en gedoe
Samen ouders blijven zonder ruzie en gedoe. Dat is een uitdaging!
'Ouderschap met een plan' biedt jullie de mogelijkheid om met elkaar tot een praktisch en werkzaam ouderschapsplan te komen.
'Ouderschap met een plan' is gericht op de lange termijn en gaat verder dan alleen zogenaamde 'haal en breng regeling. Het is een proces en levert aan het eind van de gesprekken een document op dat met jullie en met jullie kinderen meegroeit. 'Ouderschap met een plan levert je ook een verbeterde relatie met je kinderen en ex-partner op!
redenen om aan te schuiven aan onze keukentafel
Problemen voorkomen
Mis-communicatie is de meest voorkomende én sluipende irritatiefactor in het eerste jaar na de scheiding. We weten inmiddels dat de ruzies ná de scheiding bij een groot aantal ex-partners grotere vormen aannemen dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden in het scheidingstraject daarvoor.
Met elkaar in gesprek blijven, ook als de scheiding eenmaal rond is, voorkomt veel problemen, irritaties en zelfs hoogoplopende ruzies.
Goed voor jullie als volwassenen maar vooral goed voor jullie kinderen!
Met ‘Ouderschap met een Plan’ worden deze irritaties en de daarbij horende gevolgen (in de meeste gevallen) voorkomen.
Voor wie is 'Ouderschap met een plan'?
Met ‘Ouderschap met een Plan’ ga je samen in gesprek over jullie beider rol in de opvoeding van de kinderen. We doen dit aan de hand van vaste stappen.
Voor een goed ouderschapsplan kijk je naar meer dan alleen de afspraken over brengen en halen en de weekenden bij de één en bij de ander. Met Ouderschap met een Plan gaan we verder: je gaat het samen, ondanks of juist dankzij jullie verschillen, kijken naar wat je je kinderen mee wilt geven in het leven. Door het over meer dan alleen ‘de haal en breng-regeling’ te hebben, voorkom je problemen in de toekomst. ‘Ouderschap met een plan’ maakt jullie nieuwe rol als ouders hiermee toekomstbestendig.
‘Ouderschap met een plan’ is ook geschikt voor ex-partners die al een ouderschapsplan hebben en deze willen aanpassen. Bijvoorbeeld omdat één van jullie een nieuwe relatie heeft gekregen.
Moeten we dit plan echt samen maken?
Tijdens en na je scheiding zonder ruzie samen in een ruimte zitten is voor heel veel mensen lastig. En dat begrijpen we.
Toch is het voor het geluk en de emotionele gezondheid van jullie kinderen belangrijk dat jullie dit plan sámen maken.
Als het écht niet lukt om de gesprekken met elkaar in één ruimte te voeren, dan is het mogelijk om de gesprekken online te voeren of jullie apart van elkaar te spreken. Je maakt dezelfde opdrachten.
Hiervoor worden wel extra kosten in rekening gebracht.
Het afrondende gesprek is altijd met jullie samen. Hoe lastig dit ook is.
Wat is een Ouderschapsplan eigenlijk?
Om te kunnen scheiden moet je een Ouderschapsplan kunnen overleggen bij de rechter. Voor een goed ouderschapsplan kijk je naar meer dan alleen de afspraken over brengen en halen en de weekenden bij de één en bij de ander.
Met ‘Ouderschap met een plan’ ga je samen in gesprek over jullie beider rol in de opvoeding van de kinderen. We doen dit aan de hand van vaste stappen. Je gaat samen, ondanks of juist dankzij jullie verschillen, kijken naar wat jullie de kinderen mee willen geven in het leven. Het klinkt misschien vreemd, maar om het over méér dan alleen ‘de haal en breng-regeling’ te hebben, voorkom je problemen in de toekomst.
‘Ouderschap met een plan’ is ook geschikt voor ex-partners die een bestaand ouderschapsplan willen aanpassen. Bijvoorbeeld als één van de ex-partners een nieuwe relatie krijgt. En is ook geschikt voor ouders die bij elkaar zijn of een nieuw, samengesteld, gezin gaan starten.
Kunnen we Ouderschap met een Plan volgen tijdens onze scheiding?
De opbouw van Ouderschap met een Plan is zo opgebouwd dat je niet alleen nadenkt over de ‘haal en brengregeling, maar vooral nadenkt over de toekomst van jullie kinderen en de rol die je in hun leven wilt vervullen.
Juist daarom is Ouderschap met een Plan een aanvulling in deze spannende tijd.
Als er al een ouderschapsplan is, mogen we deze dan vernieuwen?
Om te kunnen scheiden moet je een Ouderschapsplan kunnen overleggen bij de rechter.
Een ouderschapsplan veranderen mag wel, maar alleen als je het daar samen over eens bent.
Met ‘Ouderschap met een plan’ ga je samen in gesprek over jullie beider rol in de opvoeding van de kinderen. We doen dit aan de hand van vaste stappen.
‘Ouderschap met een plan’ is ook geschikt voor ex-partners die een bestaand ouderschapsplan willen aanpassen. Bijvoorbeeld als één van de ex-partners een nieuwe relatie krijgt.
Hoeveel gesprekken vinden er plaats?
Met elkaar hebben we maximaal 12 gesprekken; verdeeld over ongeveer vier maanden. Dat klinkt lang maar je hebt tussen de afspraken door echt tijd nodig om – voor jezelf – zaken uit te zoeken.
Deze gesprekken zijn exclusief de gesprekken met de kinderen.
Drie maanden na de afronding hebben we nog een online gesprek.
Ook voor de kinderen
Een scheiding maakt een grote indruk op kinderen. Vaak meer dan wij in de gaten hebben. Ook voor hen is plek in de praktijk. Vanuit gezinsverband maar ook individueel.
Binnen de Academie voor Gezin en Relatie bieden we hulp, ondersteuning en advies aan (ex-)partners en ouders.
We bieden ondersteuning als je je zorgen over de opvoeding van je kinderen maakt. Te weinig rust, teveel ruzie. Slecht of niet luisteren, zorgen om de invloed van vrienden of te veel onvoldoendes terwijl dat helemaal niet nodig is.
Onze hulp en ondersteuning kan tijdens jullie relatie zijn, waarin we meelopen tijdens een zware of heftige tijd. Bijvoorbeeld bij spanningen in jullie relatie na de geboorte van een kind, ziekte.
Gesprekken over relaties, ouderschapsplannen en samengestelde gezinnen vinden aan onze keukentafel plaats, waar én Marina én Gideon ook altijd samen aanwezig zijn.
Eén-op-één gesprekken met Marina of Gideon zijn online.
Gesprekken kunnen ook buiten kantoortijden plaatsvinden.
Hoe we werken
Altijd samen
We werken altijd samen; jullie zitten dus bij ieder gesprek met ons beiden aan tafel.
Per gesprek
Wij werken per gesprek; de meeste gesprekken duren tussen de 90 en 120 minuten.
Letterlijk aan de keukentafel
Gesprekken vinden plaats aan onze keukentafel. Het levert meer ontspannen gesprekken op.
Met de koffiekan op tafel
Geen papieren bekertjes maar gewoon een mok thee en kop koffie. Zoals je je koffie en thee thuis ook drinkt.
Opdrachten
We werken met opdrachten die je thuis, samen of individueel, uitvoert. Wees gerust: ze zijn leuk!
Online
Alle informatie over de gesprekken vind je ook online, in een beveiligde omgeving voor jullie samen.
Virtuele keukentafel
Onze keukentafel is altijd 'in de buurt'; woon je verder weg, dan is een online afspraak altijd mogelijk.
Betaalbaar
Voor alles wat extra lijkt (samen aan tafel, ruim de tijd) betaal je niets extra.
Maak zelf je afspraak
Je kunt snel zelf je eigen afspraak maken in onze agenda. Dat geldt voor alle afspraken: online en bij ons aan de keukentafel.
Persoonlijke gesprekken
Lezingen & trainingen
Chronisch Puberaal (zorg)
Online Cursussen
Smart Met je Phone