Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel eens af waarom de namen van al die soorten rotjes wél onthouden kunnen worden en die engelse woordjes niet? Vind je het ook eng, dat spelen met vuur? Dan heb ik een paar tips voor je!

Hoe fijn het ook zou zijn, voor de vuurwerkhaters, de honden en katten minners, de mensen die bang zijn voor vuurwerk, de mensen die zien hoe gevaarlijk vuurwerk is, dit jaar mag het nog. Tot we in Nederland de regel krijgen dat vuurwerk alleen door officiële partijen afgestoken kan worden, moeten we met elkaar voor de veiligheid van onze kinderen waken. En daar zijn de tips in het AD op gebaseerd: veiligheid anno 2017. Een samenvatting voor jou.

Als je met je puber in gesprek wilt blijven over de gevaren van vuurwerk, dan zul je toch eerst moeten accepteren dat hij of zijn al die knallers en pijlen super gaaf vindt. Náást je kind gaan staan en vanuit dit perspectief verder praten, dat biedt ruimte voor gesprek in plaats van het risico om als tegenstanders tegenover elkaar te komen te staan.

Snáppen dat jouw puber vuurwerk prachtig vindt, betekent niet dat er geen regels en grenzen zijn. Je maakt afspraken over wáár ze mogen knallen, wát ze mogen knallen, dat je nooit en te nimmer vuurwerk naar een ander gooit, hoe grappig dat idee dan ook lijkt en over het te besteden budget… Het hebben over regels en grenzen kan trouwens in een gesprek. Hoe vaak denken we dat je regels ‘over de heg gooit’.

Jij als ouders bepaalt de regels maar er is één regel waar niet mee te spotten valt: illegaal vuurwerk. Daar bestaat geen enkele twijfel over of dat wel of niet kan. Illegaal vuurwerk kan niet. Ook niet een beetje en ook niet de klappers die vorig jaar of het jaar daarvoor nog wel waren toegestaan of vuurwerk dat in de buurlanden wel mag. Naast het feit dat illegaal vuurwerk ongelooflijk gevaarlijk is, je je gezin in gevaar brengt als het ontploft, is het ook nog eens een misdrijf om het in huis te hebben.

Houdt je puber zich niet aan de afspraken? Dat is heel vervelend. Voor jou, want je voelt je in je hemd staan. Maar ook voor je puber: die heeft dus een iets ander O&N dan verwacht: zonder vuurwerk.

En als er dan toch ongeoorloofd vuurwerk in huis is? Dan maak je dat onklaar! Verzuipen die handel en naar de milieustraat in je gemeente brengen. Dat jouw puber dan moord en brand schreeuwt omdat het hele vuurwerkbudget onder water staat, dat zijn of haar Oud & Nieuw totaal verpest is, dat  jij een stomme (of erger) vader en/of moeder bent? Het zij zo.

Jij bent duidelijk geweest, je puber weet écht wat de regels zijn want hij of zij heeft dit ook beaamt, blijf dan niet roepen ‘kijk je wel uit? Pas je wel op?’ Tussen de regels vertel je eigenlijk ‘ik vertrouw je niet zo, in deze situatie…’ Stel vragen om jezelf gerust te laten stellen. Vraag hoe een lont aangestoken wordt, wat je zoon of dochter doet als er een gevaarlijke situatie ontstaat. Zorg dat je, door deze vragen te stellen, veiligheid biedt op het moment dat je er zelf niet bij bent.

Als je rotjes wilt kopen, dan zijn aansteeklonten zonde van je geld. Daarom koop jij die, als opvoeder. Je trekt je portemonnee voor hun veiligheid. Lonten en vuurwerkbrillen voor hun veiligheid en ook voor die van jou; door deze ook zelf te gebruiken geef je meteen het goede voorbeeld.

Vuurwerk is spelen met vuur. En dat is gevaarlijk. Zorg dat je dan ook zo lang als mogelijk sámen met je kind(eren) vuurwerk afsteekt. Je hoeft er geen hele dag voor vrij te nemen; ze mogen pas om 6 uur ‘s avonds beginnen. Leer ze op deze manier hoe je veilig met vuurwerk omgaat. Die ervaring nemen ze mee voor de momenten dat je er niet bij bent.

Blijf nuchter; en dat bedoel ik letterlijk. Als je gordijnen ophangt, een stuk minder risicovol als het afsteken van vuurwerk, hijs je ook niet eerst een krat bier weg of tik je een fles champagne leeg. Gevaarlijke momenten vragen om ‘er bij blijven’, om aandacht. Of je kinderen nu wel of geen O&N thuis vieren: een van de ouders is deze avond de bob om paraat te kunnen staan voor als er toch iets misgaat. Ik wens het je niet toe, met een noodgang naar het ziekenhuis moeten scheuren.

Ik weet dat het bovenstaande incompleet is: er is geen aandacht aan milieuschade besteed, geen aandacht voor de hulpverleners die het zwaar hebben, deze nacht. Mensen die terecht of onterecht bang zijn, ik heb ze niet bij name genoemd. Het allerergste is misschien nog wel dat ik me niet uitspreek over een goed of fout van vuurwerk. En dat klopt: van mij krijg je slechts tips over het omgaan met je puber(s) rond het thema vuurwerk.

Voor de bezorgde ouders onder ons: het zou zomaar kunnen zijn dat dit het laatste jaar is. Hopelijk voorziet jouw gemeente na een algemeen verbod in een gemeenschappelijk vuurwerk waar je hand in hand met je kinderen van kunt genieten. Mij ga je er niet zien: ik vind vuurwerk eng.

Het online artikel in het AD vind je hier >>

'Happy Huiswerk!'

in

De Gouden Weken 2024!

 

9 september gaan we starten!
Schrijf je in voor de wachtlijst en krijg
20 euro korting!
Je betaalt dan geen € 89,--
maar € 69,--

Je staat op de wachtlijst en we hebben je een mail gestuurd! Check voor de zekerheid je spambox of prullenbak.

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ