De berichten over de gevaarlijke kanten van internet hebben de afgelopen maanden ruimschoots de kranten gehaald. Het gevaar ligt op de loer dat we als ouders te makkelijk kunnen gaan denken dat internet en de sociale media gevaarlijke monsters zijn, onbeheersbaar en vooral: onveilig voor onze kinderen.

Internet is leuk. En misschien voor jou niet zo bekend als voor jouw puber-kinderen, maar is dat een reden om het ‘weg te zetten’ als eng, gevaarlijk en daarom: niet? Onbekend maakt onbemind is een grote valkuil!

Van ons als ouders wordt natuurlijk wel wat verwacht; een nieuwe manier van kijken naar de communicatie tussen jongeren. Voor ons is het nog bekend terrein: giechelend aan de telefoon zitten om die leuke jongen uitgebreid te bespreken. Of: even op de fiets stappen om dan bij je vriend een balletje te trappen voor het huis. Of een beetje hangen. Gelukkig: jouw bekende en veilige terrein is niet helemaal weg, maar de mogelijkheden om ‘met elkaar te communiceren zijn wel uitgebreid en daarmee op een bepaalde manier ook veranderd. Als ouders zullen we aan de bak moeten en ons verdiepen in social media en in het opvoeding-stramien ook de ‘mediawijsheid’ meenemen. Want, naast al het plezier en de lol die pubers van de sociale media hebben, zitter er natuurlijk ook haken en ogen aan. Laten we daar onze ogen niet voor sluiten.

Eén op de twaalf tienermeiden blijkt al eens uit de kleren te zijn gegaan terwijl ze aan de andere kant van de lijn bekeken werd. En dan niet met een of andere vieze meneer die onbekend is, maar meestal met een bekende die je de volgende dag weer op school, in de trein of op je werk tegen komt.

En waarom? Voor de kick! Het is spannend.

Link is het ook: weinig van deze meisjes realiseren zich dat beelden aan de andere kant van de lijn opgeslagen kunnen worden en de rest van hun leven in een documentje ‘liesjenaakt.wmv’ doorbrengen. In het gunstigste geval.
Minder gunstig is het als de ‘andere kant’ in een lollige bui besluit de beelden openbaar te maken. Door rond te sturen of op You Tube te plaatsen. Dan blijkt ‘liesjenaakt.wmv’ opeens duizenden hits te kunnen scoren. Naast een flinke kater.

Voor het ontwikkelen van die mediawijsheid is de website www.thinkbeforeyoupost.nl een aanrader.
De moeite waard om samen met je puber te bekijken. Je leert er zelf ook nog van! En als je nou nog meer vragen hebt, check websites als die van oudersonline en mijnkindonline eens. Realistisch en leerzaam.

Want heus: naast al die valkuilen is de digitale snelweg tegenwoordig de straat waar onze kinderen spelen. Misschien is ’s avonds aan tafel vragen ‘hoe was het vandaag op Facebook’ wellicht een leuke start!

Marina van der Wal is moeder van twee pubers die regelmatig op internet surfen. Samen met Jan Dijkgraaf schreef zij ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk. 



Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal  |   @puberboek   |   @puberexpert

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ