[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Huilende baby’s, peuters die niet naar bed te krijgen zijn of pubers die diep in de nacht thuiskomen. In welke leeftijd dan ook, kinderen kunnen je slapeloze nachten bezorgen. Opvoedingsdeskundige Marina van de Wal vertelt hoe je hiermee om moet gaan.
Niemand slaapt in één ruk door;
we worden op verschillende momenten in de nacht ‘even wakker’ om daarna weer rustig verder te slapen. Vaak merk je dat niet ee
ns.
|
Kinderen die in hun eenkennige periode zitten, kunnen dit wel merken. Het is daarom helemaal niet vreemd dat een dreumes van een maand of negen ‘slecht doorslaapt’; die schrikt zich elke keer weer een hoedje als blijkt dat zijn of haar ouders niet naast het bedje zitten. Deze kindjes hoef je dus ook alleen maar gerust te stellen door er te zijn, op het moment dat ze huilend wakker worden. |
Slaap is heel belangrijk voor een kind: het groeihormoon komt (vooral) vrij in de slaap. Het is niet alleen belangrijk voor kleine kinderen, ook is het belangrijk voor pubers die enorm aan het groeien zijn.
Als het buiten donker wordt, stijgt het melatoninegehalte in ons lijf. Melatonine maakt slaperig. Licht op ons netvlies van onder andere computers, mobiele telefoons en tv’s maken dat dit melatonine niet kan stijgen. Zeker voor kinderen betekent dat een uur voor het slapen gaan geen computer, tv of mobiele telefoon. Dat geldt eigenlijk ook voor volwassen mensen.
Daar staat lijnrecht tegenover dat tv ook minder alert maakt, in de morgen. Kinderen die ‘s ochtends tv mogen kijken blijken in de klas vaak minder alert te zijn.
Marina: “Ieder mens heeft net voor het slapen gaan de ‘forbidden zone’; deze periode ben je juist extra wakker. Kinderen die in deze ‘forbidden zone’ zitten, kun je dus net zo goed op laten blijven. Slapen wordt een drama. Zorg wel dat het rustig is; geen drukke spelletjes, computers of televisies.”
“Bij ‘slaapproblemen’ is het belangrijk dat je elke dag hetzelfde ritme aanhoudt. Ook in het weekend en in vakanties.
Heel veel gezinnen hebben maar 5 dagen slaapproblemen met de kinderen: van zondag t/m donderdag. Dat heeft meer met onrust te maken dan daadwerkelijk met problemen.”
Belangrijk voor een goede nachtrust bij kinderen:
– Een opgeruimde, frisse kamer (niet te warm, niet te koud).
– Een slaapkamer/bed is om in te slapen, niet om straf te krijgen.
– Een vast ‘naar bed toe’ ritme.
Tips:
– Kinderen die slecht naar bed gaan: zorg dat er een herkenbaar ritme is: wassen, pyjama, verhaaltje (niet te spannend!), knuffel en slapen.
– Schaf van elk knuffelbeest dat belangrijk is een tweede exemplaar aan voor verlies. Laat dit exemplaar aan het voeteneind meeslapen voor de geur.
– Geen computer op de kamer, zeker bij pubers.
– Een kind dat ‘over de slaap heen is’, wordt druk. zorg eerst dat het rustig kan worden, daarna komt het slapen.
– Praat bij slecht doorslapen zo min mogelijk met een kind, laat alleen merken dat je er bent.
– Kijk of er gewoontes ingeslopen zijn die het inslapen lastiger maken.
En heel belangrijk: hou het ontspannen! Een kind wat elke dag een ritme heeft, kun je op de eerste vakantiedag best op laten blijven tot Bam!
En met Bam! bedoel ik: tot het bijna omvalt van de slaap. Helemaal niet verantwoord, maar wat is het leuk om zo van het nachtleven te mogen genieten! Samen met pappa en mamma, chips en fris. Dat maakt het verstandige slaapritme meteen weer dragelijk!
Marina van der Wal is moeder van twee pubers. Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. ‘nee’ vinden beide auteurs het mooiste woord dat je een kind kunt leren. Een ‘nee’ kunnen accepteren, daar heb je als mens je hele leven iets aan!
Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.
Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.
Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal
Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]