Ons geheim

Geheimen mag je nooit doorvertellen. En de vraag is óf je een eigen geheim wel door moet wíllen vertellen.  Ons antwoord: Ja. En nee.

Een volmondig ‘ja’ op; geheimen hoor je te bewaren en een even volmondig ‘nee’ op de vraag of we het geheim van Dé OpvoedChallenge echt moeten vertellen. Het moet niet. Maar het mag wél. Het doorvertellen van een geheim betekent automatisch dat het geen geheim meer is. Dat is jammer. Aan de ene kant. Aan de andere kant: vanaf het moment dat iedereen ‘het geheim kent’, kan iedereen er ook zijn of haar voordeel mee doen.

Je zou het denken, dat iedereen er voordeel bij heeft, als je een geheim deelt. Bij Dé OpvoedChallenge ligt dat toch nét even anders: als je het fingerspitzengefühl niet herkent, dan kom je niet eens in de búúrt van het geheim. Misschien is het wel zo iets als koken: de kok kan zijn recept wel aan je doorgeven maar als je nét dat ene snufje zout te weinig (of te veel) toevoegt, is de smaak totaal anders.

Dat ene snufje zout

En dat is bij Dé OpvoedChallenge precies het geheim: dat ene snufje zout.

Dé OpvoedChallenge is gebaseerd op het principe dat levensomstandigheden zoals huwelijk, ouderschap, werk en gezondheid samenhangen met emotioneel welbevinden.  Een schot voor open doel, zul je denken. Dat was het niet tot onder andere Martin Seligman dit principe verder uitwerkte onder de noemer ‘Positieve Psychologie’.

Maar, hoe krijg je dat voor elkaar, een beetje prettig emotioneel welbevinden als je het gevoel hebt dat je leven regelmatig door elkaar geschud wordt door een puber met diens eigen onstuimige ontwikkelingsproces?

 

Kijken naar wat er wel goed gaat

We hebben het effect gecheckt

Het antwoord van de initiatiefneemster van Dé OpvoedChallenge, Marina van der Wal, is daar kort over: kijken naar dat wat er wél goed gaat, jezelf niet al te serieus nemen en vooral: benoem dat wat er goed gaat! Dit laatste is de rode draad en, zo je wilt, de fundering van DopApril, en later Dé OpvoedChallenge, geworden.

Koppel hier een intensief programma van een maand aan vast met écht iedere dag huiswerk in de vorm van theorie (om te lezen) en praktische opdrachten (om uit te voeren) en bied ouders een plek waar ze de rollercoaster aan de emoties kunnen delen met andere ouders.

Werkt dat?

Ja, het werkt. Tenminste, dat zeggen al de ouders die écht alles hebben aangepakt om van deze maand een succes voor zichzelf en hun gezin te maken. Wat dus betekent: je huiswerk maken, soms tot vervelens toe.  Al hebben we geen klachten gekregen bij de opdracht ‘bak vandaag brownies!’

We hebben het gecheckt

Honderden ouders hebben we aan het begin van Dé OpvoedChallenge, Editie 2016 lastig gevallen met een vragenlijst. En die zelfde vragenlijst hebben we ze áchteraf nog een keer toegestuurd. En daarna hebben we de uitkomsten met elkaar vergeleken.  En daar werden we blij van. Want wat blijkt? Alle deelnemers die aan beide onderzoeken hebben meegedaan geven unaniem aan dat het gevoel van welbevinden béter is geworden. Of dat nu gaat over hun relatie met een partner, de relatie met hun puber, het gezin als geheel en zelfs de samenwerking met collega’s!

Uit dit zelfde onderzoek is duidelijk geworden dat ouders meer vertrouwen in hun puber krijgen, dat die zelfde puber zelfs meer bereid is om onder minder gemopper met klusjes in huis te helpen én het huiswerk is bespreekbaar.

Wij waren van deze uitkomsten onder de indruk. Want laten we wel wezen: je besteedt één maand, precies 30 dagen, aandacht aan je gezin en je bent daarna mét elkaar tevredener!

Calendar

We starten 2 keer per jaar!

01

mei

Voorjaar

04

september

Start schooljaar

Dit vertellen deelnemers

We vragen ieder jaar hoe deelnemers De OpvoedChallenge hebben ervaren

Met duizenden deelnemers die de afgelopen jaren met Dé OpvoedChallenge hebben meegedaan, durven we nu wel te zeggen dat het programma een succes is. Jaar op jaar halen we de 4,5 ster, uit 5. Die ene halve ster die we nog niet hebben, die zorgt er voor dat we ons best blijven doen!

Heerlijk om te merken dat je eigen gedrag zo van invloed is op je puber en dat je dat met wat goede wil kunt omtoveren tot een hele prettige verstandhouding.

Ontdekking: niet omdat andere pubers zich vervelender gedragen maar omdat ik zie wat mijn pubers allemaal goed doen (en goed bedoelen) ben ik een veel blijere moeder geworden! Dat is een groot verschil hoor!

Ik besloot om mee te doen. Je elke dag richten op het positieve van je puber. Maar dat viel in het begin niet mee….. Ergernissen lagen op de loer en soms was het zoeken om daartussen iets positiefs te vinden. Maar het lukt dus wel. En het werkt ook nog!

Ik ben heel erg geconfronteerd met mijzelf. Dat ik het zo lastig zou vinden om iets leuks over mezelf te zeggen, dat kwam wel binnen.

Opvallend, dat deze ontdekking juist de start was om heel veel leuke dingen van mijn kinderen te kunnen zien! Alsof de mist is opgetrokken!

Ik heb geen enkele keer gehoord ‘dat ik iets niet goed doe met de opvoeding’.

Je hebt me bij iedere les de ruimte gegeven om zélf te ontdekken wat belangrijk voor ons is en wat bij ons als gezin past.

Deze e-cursus is maatwerk!

Toch moet ik zeggen dat het verwaterd. Je moet er alert op blijven. Bewust mee bezig blijven.

Voor mij mag er een volgende DopApril komen….. count me in!

dagen

mailtje per dag

uitdaging

Nog geen euro per dag

Onze gegevens

Adresgegevens: Markpad 3, 1784 GS Den Helder

Telefoon: (31) 06 250 052 23

Email: secretariaat@academievoorgezinenrelatie.nl

Startdata: deze vermelden we op de website

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ