Ons geheim

Geheimen mag je nooit doorvertellen. En de vraag is óf je een eigen geheim wel door moet wíllen vertellen.  Ons antwoord: Ja. En nee.

Een volmondig ‘ja’ op; geheimen hoor je te bewaren en een even volmondig ‘nee’ op de vraag of we het geheim van Dé OpvoedChallenge echt moeten vertellen. Het moet niet. Maar het mag wél. Het doorvertellen van een geheim betekent automatisch dat het geen geheim meer is. Dat is jammer. Aan de ene kant. Aan de andere kant: vanaf het moment dat iedereen ‘het geheim kent’, kan iedereen er ook zijn of haar voordeel mee doen.

Je zou het denken, dat iedereen er voordeel bij heeft, als je een geheim deelt. Bij Dé OpvoedChallenge ligt dat toch nét even anders: als je het fingerspitzengefühl niet herkent, dan kom je niet eens in de búúrt van het geheim. Misschien is het wel zo iets als koken: de kok kan zijn recept wel aan je doorgeven maar als je nét dat ene snufje zout te weinig (of te veel) toevoegt, is de smaak totaal anders.

Dat ene snufje zout

En dat is bij Dé OpvoedChallenge precies het geheim: dat ene snufje zout.

Dé OpvoedChallenge is gebaseerd op het principe dat levensomstandigheden zoals huwelijk, ouderschap, werk en gezondheid samenhangen met emotioneel welbevinden.  Een schot voor open doel, zul je denken. Dat was het niet tot onder andere Martin Seligman dit principe verder uitwerkte onder de noemer ‘Positieve Psychologie’.

Maar, hoe krijg je dat voor elkaar, een beetje prettig emotioneel welbevinden als je het gevoel hebt dat je leven regelmatig door elkaar geschud wordt door een puber met diens eigen onstuimige ontwikkelingsproces?

 

Kijken naar wat er wel goed gaat

We hebben het effect gecheckt

Het antwoord van de initiatiefneemster van Dé OpvoedChallenge, Marina van der Wal, is daar kort over: kijken naar dat wat er wél goed gaat, jezelf niet al te serieus nemen en vooral: benoem dat wat er goed gaat! Dit laatste is de rode draad en, zo je wilt, de fundering van DopApril, en later Dé OpvoedChallenge, geworden.

Koppel hier een intensief programma van een maand aan vast met écht iedere dag huiswerk in de vorm van theorie (om te lezen) en praktische opdrachten (om uit te voeren) en bied ouders een plek waar ze de rollercoaster aan de emoties kunnen delen met andere ouders.

Werkt dat?

Ja, het werkt. Tenminste, dat zeggen al de ouders die écht alles hebben aangepakt om van deze maand een succes voor zichzelf en hun gezin te maken. Wat dus betekent: je huiswerk maken, soms tot vervelens toe.  Al hebben we geen klachten gekregen bij de opdracht ‘bak vandaag brownies!’

We hebben het gecheckt

Honderden ouders hebben we aan het begin van Dé OpvoedChallenge, vanaf Editie 2016 lastig gevallen met een vragenlijst. En die zelfde vragenlijst hebben we ze áchteraf nog een keer toegestuurd. En daarna hebben we de uitkomsten met elkaar vergeleken.  En daar werden we blij van. Want wat blijkt? Alle deelnemers die aan beide onderzoeken hebben meegedaan geven unaniem aan dat het gevoel van welbevinden béter is geworden. Of dat nu gaat over hun relatie met een partner, de relatie met hun puber, het gezin als geheel en zelfs de samenwerking met collega’s!

Uit dit zelfde onderzoek is duidelijk geworden dat ouders meer vertrouwen in hun puber krijgen, dat die zelfde puber zelfs meer bereid is om onder minder gemopper met klusjes in huis te helpen én het huiswerk is bespreekbaar.

Wij waren van deze uitkomsten onder de indruk. Want laten we wel wezen: je besteedt één maand, precies 30 dagen, aandacht aan je gezin en je bent daarna mét elkaar tevredener!

Calendar

We starten 2 keer per jaar!

01

mei

Voorjaar

04

september

Start schooljaar

Dit vertellen deelnemers

We vragen regelmatig hoe deelnemers De OpvoedChallenge hebben ervaren

Met duizenden deelnemers die de afgelopen jaren met Dé OpvoedChallenge hebben meegedaan, durven we nu wel te zeggen dat het programma een succes is. Jaar op jaar halen we de 4,5 ster, uit 5. Die ene halve ster die we nog niet hebben, die zorgt er voor dat we ons best blijven doen!

de opvoedchallenge 4,5 sterren door deelnemers

De opdracht om in gesprek te raken met de kinderen vond ik zó lastig! En wat werkte je gesprekstips goed!

In plaats van gedoe over te laat thuis waren we opeens in gesprek over hun toekomstdromen.

Maar weet je, als ik jou voorbij zie komen op fb of twitter, werkt dat een beetje als een Pavlov effect op mij want dan denk ik: ”Oja ik moet nog een complimentje / iets positiefs benoemen vandaag.”

Ik voel me geen strenge juf of politieagente meer!

Ik ben best wel onzeker als het om de opvoeding van mijn zoon gaat. Door deze e-cursus voel ik me zekerder.

Ik voel me na deze cursus zekerder als moeder.

Deze cursus was mijn laatste strohalm voor een uithuisplaatsing. De therapeuten staan versteld over het effect. Nog hoor ik Marina aan de telefoon heel duidelijk zeggen ‘deze cursus is géén cursus voor grote opvoedproblematiek’. Meedoen was natuurlijk prima. Wat ben ik blij dat we dit gedaan hebben! Ons kind is zo veranderd!

Ik heb me zo vaak onmachtig gevoeld. Met het idee dat loslaten betekent dat ik geen enkele invloed meer heb op onze kinderen.

Door de opdrachten heb ik ontdekt dat ik juist wél invloed heb. Zonder aanvaringen, zonder ruzies. Alleen door mijn eigen houding…

Ik vond het een superleuke uitdaging, die ik steeds makkelijker vond. Behalve het melden aan de wereld heb ik die periode ook elke dag iets heel positiefs aan mijn kinderen meegegeven. Het is een heerlijk gevoel. Ik ben het blijven doen (in ieder geval proberen) vooral in periodes waarin het net even niet zo makkelijk loopt. Het maakt mijn leven leuker en ik hoop dat van hun ook. Dankjewel Marina voor deze heerlijke geweldige uitdaging!!

Wat deze maand teweeg bracht was veel meer dan bijvoorbeeld straffen of verbieden.

Er kwam contact.

De oefening om een maand lang de positieve dingen van mijn kinderen te benadrukken heeft me heel veel goeds opgeleverd. Ik had t niet aangekondigd, en het viel ze direct op!

De OpvoedChallenge heeft mij een positieve schop onder mijn kont gegeven.

dagen

opdracht per dag

uitdaging

Nog geen twee euro per dag

Onze gegevens

Adresgegevens: Markpad 3, 1784 GS Den Helder

Telefoon: (31) 06 250 052 23

Email: secretariaat@academievoorgezinenrelatie.nl

Startdata: deze vermelden we op de website

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ