Wat bedoeld was als eenmalig

In 2013 is Dé OpvoedChallenge onder de naam DopApril gestart als eenmalige actie op Facebook. “Ik vind het zo lastig om het vol te houden, die positiviteit waar jij het altijd over hebt”, vertelde een moeder na een lezing.

En het is het ook lastig; niet alleen voor deze moeder maar ook voor Marina van der Wal, de initiatiefneemster. “We moeten eigenlijk elkaar een hart onder de riem steken.” Het zaadje voor Dé OpvoedChallenge was gelegd.

Inmiddels is Dé OpvoedChallenge geen ‘hart onder de riem steken’ meer maar een beweging van ouders die een maand lang aan de gang gaan met positiviteit voor, door en met hun gezin. In 2016 meldden zich ruim 2400 deelnemers en honderden ouders heb ik moeten teleurstellen omdat ze zich écht te laat hadden opgegeven of de bevestiging van inschrijving niet op tijd beantwoord. 

Wat betreft zijn de start- en einddatum als basis blijven bestaan: met elkaar starten we op 1 april en eindigen deze opvoedchallenge op 30ste april. Vanaf 2017 is er ook een najaar-editie in oktober. Gemeenten hebben de mogelijkheid om (in overleg) zelf een startdatum vast te stellen.

Inmiddels ieder jaar

Er is door de jaren heen meer veranderd: in 2015 is er voorzichtig  een start gemaakt met het aanbieden van Online gesprekken, in 2016 zijn er door de hele maand heen diverse webinars aangeboden. De animo is elke keer weer groot. De eerst openbare postings op Facebook zijn vanaf 2016 in een geheime facebookgroep geplaatst waar alleen deelnemers van DopApril voor uitgenodigd worden. 

In 2017 maken we een grote stap: los van alle social media wordt er een besloten en daarmee beschermd platform gebouwd waar deelnemers kunnen lezen, opdrachten kunnen maken én elkaar virtueel ontmoeten. Ook worden de eerste stappen gezet om samen te werken met CJG’s; samen met het CJG Rhenen wordt het DopApril-live Programma ontwikkeld. In dit zelfde jaar wordt DopApril officieel toegevoegd aan de ‘issuekalender’, hét Nederlandse overzicht van belangrijke data. Vanaf dit jaar wordt ook een najaar-editie gepland: in oktober 2017.

In 2018 sluiten meer gemeenten zich aan: de MeetUps worden in meer plaatsen in het land gehouden. 

De animo is iedere editie weer groot; inmiddels hebben meer dan 5000 ouders van pubers één of meerdere keren meegedaan. 

Kijken naar wat er wel goed gaat

Toekomstmuziek

In 2024 weer een OpvoedChallenge? De wens is er. Nu de financiën nog; het uitgangspunt is altijd geweest om deelname kosteloos aan te bieden. Maar inmiddels vraagt Dé OpvoedChallenge om fulltime aandacht: het reageren op vragen, het moderaten van de geheime Facebookgroep, het samenstellen van het dertigdaagse programma en het dagelijks inspelen op de actualiteit. De waarde per deelnemer is gesteld op € 135,00 als er gekeken wordt naar de uren die worden ingezet op techniek, onderhoud en ontwikkeling. Dankzij giften kan aan particulieren het bedrag van € 59,97 worden doorberekend.

Als de groei van deelnemers zich doorzet (2013: 49; 2014: 55; 2015: 65; 2016: 2410; 2017, 2018, 2019: 1000+ ) biedt De OpvoedChallenge steeds meer kansen.

Calendar

We starten 2 keer per jaar!

01

mei

Voorjaar

04

september

Start schooljaar

Dit vertellen deelnemers

We vragen regelmatig hoe deelnemers De OpvoedChallenge hebben ervaren

Met duizenden deelnemers die de afgelopen jaren met Dé OpvoedChallenge hebben meegedaan, durven we nu wel te zeggen dat het programma een succes is. Jaar op jaar halen we de 4,5 ster, uit 5. Die ene halve ster die we nog niet hebben, die zorgt er voor dat we ons best blijven doen!

de opvoedchallenge 4,5 sterren door deelnemers

De opdracht om in gesprek te raken met de kinderen vond ik zó lastig! En wat werkte je gesprekstips goed!

In plaats van gedoe over te laat thuis waren we opeens in gesprek over hun toekomstdromen.

Maar weet je, als ik jou voorbij zie komen op fb of twitter, werkt dat een beetje als een Pavlov effect op mij want dan denk ik: ”Oja ik moet nog een complimentje / iets positiefs benoemen vandaag.”

Ik voel me geen strenge juf of politieagente meer!

Ik ben best wel onzeker als het om de opvoeding van mijn zoon gaat. Door deze e-cursus voel ik me zekerder.

Ik voel me na deze cursus zekerder als moeder.

Deze cursus was mijn laatste strohalm voor een uithuisplaatsing. De therapeuten staan versteld over het effect. Nog hoor ik Marina aan de telefoon heel duidelijk zeggen ‘deze cursus is géén cursus voor grote opvoedproblematiek’. Meedoen was natuurlijk prima. Wat ben ik blij dat we dit gedaan hebben! Ons kind is zo veranderd!

Ik heb me zo vaak onmachtig gevoeld. Met het idee dat loslaten betekent dat ik geen enkele invloed meer heb op onze kinderen.

Door de opdrachten heb ik ontdekt dat ik juist wél invloed heb. Zonder aanvaringen, zonder ruzies. Alleen door mijn eigen houding…

Ik vond het een superleuke uitdaging, die ik steeds makkelijker vond. Behalve het melden aan de wereld heb ik die periode ook elke dag iets heel positiefs aan mijn kinderen meegegeven. Het is een heerlijk gevoel. Ik ben het blijven doen (in ieder geval proberen) vooral in periodes waarin het net even niet zo makkelijk loopt. Het maakt mijn leven leuker en ik hoop dat van hun ook. Dankjewel Marina voor deze heerlijke geweldige uitdaging!!

Wat deze maand teweeg bracht was veel meer dan bijvoorbeeld straffen of verbieden.

Er kwam contact.

De oefening om een maand lang de positieve dingen van mijn kinderen te benadrukken heeft me heel veel goeds opgeleverd. Ik had t niet aangekondigd, en het viel ze direct op!

De OpvoedChallenge heeft mij een positieve schop onder mijn kont gegeven.

dagen

opdracht per dag

uitdaging

Nog geen twee euro per dag

Onze gegevens

Adresgegevens: Markpad 3, 1784 GS Den Helder

Telefoon: (31) 06 250 052 23

Email: secretariaat@academievoorgezinenrelatie.nl

Startdata: deze vermelden we op de website

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ