Wat bedoeld was als eenmalig

In 2013 is Dé OpvoedChallenge onder de naam DopApril gestart als eenmalige actie op Facebook. “Ik vind het zo lastig om het vol te houden, die positiviteit waar jij het altijd over hebt”, vertelde een moeder na een lezing.

En het is het ook lastig; niet alleen voor deze moeder maar ook voor Marina van der Wal, de initiatiefneemster. “We moeten eigenlijk elkaar een hart onder de riem steken.” Het zaadje voor Dé OpvoedChallenge was gelegd.

Inmiddels is Dé OpvoedChallenge geen ‘hart onder de riem steken’ meer maar een beweging van ouders die een maand lang aan de gang gaan met positiviteit voor, door en met hun gezin. In 2016 meldden zich ruim 2400 deelnemers en honderden ouders heb ik moeten teleurstellen omdat ze zich écht te laat hadden opgegeven of de bevestiging van inschrijving niet op tijd beantwoord. 

Wat betreft zijn de start- en einddatum als basis blijven bestaan: met elkaar starten we op 1 april en eindigen deze opvoedchallenge op 30ste april. Vanaf 2017 is er ook een najaar-editie in oktober. Gemeenten hebben de mogelijkheid om (in overleg) zelf een startdatum vast te stellen.

Inmiddels ieder jaar

Er is door de jaren heen meer veranderd: in 2015 is er voorzichtig  een start gemaakt met het aanbieden van Online gesprekken, in 2016 zijn er door de hele maand heen diverse webinars aangeboden. De animo is elke keer weer groot. De eerst openbare postings op Facebook zijn vanaf 2016 in een geheime facebookgroep geplaatst waar alleen deelnemers van DopApril voor uitgenodigd worden. 

In 2017 maken we een grote stap: los van alle social media wordt er een besloten en daarmee beschermd platform gebouwd waar deelnemers kunnen lezen, opdrachten kunnen maken én elkaar virtueel ontmoeten. Ook worden de eerste stappen gezet om samen te werken met CJG’s; samen met het CJG Rhenen wordt het DopApril-live Programma ontwikkeld. In dit zelfde jaar wordt DopApril officieel toegevoegd aan de ‘issuekalender’, hét Nederlandse overzicht van belangrijke data. Vanaf dit jaar wordt ook een najaar-editie gepland: in oktober 2017.

In 2018 sluiten meer gemeenten zich aan: de MeetUps worden in meer plaatsen in het land gehouden. 

De animo is iedere editie weer groot; inmiddels hebben meer dan 5000 ouders van pubers één of meerdere keren meegedaan. 

Kijken naar wat er wel goed gaat

Toekomstmuziek

In 2024 weer een OpvoedChallenge? De wens is er. Nu de financiën nog; het uitgangspunt is altijd geweest om deelname kosteloos aan te bieden. Maar inmiddels vraagt Dé OpvoedChallenge om fulltime aandacht: het reageren op vragen, het moderaten van de geheime Facebookgroep, het samenstellen van het dertigdaagse programma en het dagelijks inspelen op de actualiteit. De waarde per deelnemer is gesteld op € 135,00 als er gekeken wordt naar de uren die worden ingezet op techniek, onderhoud en ontwikkeling. Dankzij giften kan aan particulieren het bedrag van € 59,97 worden doorberekend.

Als de groei van deelnemers zich doorzet (2013: 49; 2014: 55; 2015: 65; 2016: 2410; 2017, 2018, 2019: 1000+ ) biedt De OpvoedChallenge steeds meer kansen.

Calendar

We starten 2 keer per jaar!

01

mei

Voorjaar

04

september

Start schooljaar

Dit vertellen deelnemers

We vragen ieder jaar hoe deelnemers De OpvoedChallenge hebben ervaren

Met duizenden deelnemers die de afgelopen jaren met Dé OpvoedChallenge hebben meegedaan, durven we nu wel te zeggen dat het programma een succes is. Jaar op jaar halen we de 4,5 ster, uit 5. Die ene halve ster die we nog niet hebben, die zorgt er voor dat we ons best blijven doen!

Zelfs op mijn kind met hechtingsproblematiek heeft deze cursus een positieve invloed gehad.

Waarom heeft geen enkele hulpverlener ons ooit vertelt over deze methodiek? Onze zoons met ADHD en autisme zagen we binnen een week veranderen! Er is meer contact, er zijn minder aanvaringen er ruzies. Zelfs tussen hun vader (mijn ex-partner) en mij gaat het contact nu beter.

Deze cursus heeft op mijzelf ook een heel positieve uitwerking gehad; mopperen maakt somber en ontevreden. Ik werd van de complimentjes blij en licht! Ik kijk uit naar de komende dopaminemaand, ga zeker weer meedoen.

Nog nooit had ik me gerealiseerd dat ik geen complimenten gaf maar juist kritiek…

Loslaten wordt opeens veel makkelijker; mijn puber blijkt veel verstandiger dan ik altijd dacht!

Voor je écht hulp gaat inroepen zou je eigenlijk verplicht deze cursus moeten doen.

dagen

opdracht per dag

uitdaging

Nog geen twee euro per dag

Onze gegevens

Adresgegevens: Markpad 3, 1784 GS Den Helder

Telefoon: (31) 06 250 052 23

Email: secretariaat@academievoorgezinenrelatie.nl

Startdata: deze vermelden we op de website

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ