We moeten met z’n allen aan de mindfulness; of het nou tijdens je werk is, als je sport of gecoacht wordt… en nu natuurlijk ook als je, met een drukke baan, een sociaal leven en met één keer per week sporten, je kinderen opvoed. ‘Zen zult gij zijn!’ En graag ook als je met gierende haast door de supermarkt rent en je kind, al hangend aan je been, besluit om seksuele voorlichting te krijgen of nog erger: je dwingt om verantwoord te reageren als het een driftbui krijgt.

Eerst maar eens het eerste vooroordeel bij kop en kont pakken: mindfulness is niet hip, modern en van de laatste tijd. ‘Handboek Mindful ouderschap’ zag 18 jaar geleden al het levenslicht en hier bespreken we de herziene uitgave. Herzien omdat het leven veranderd; inzichten, de manier waarop we kijken naar zaken en omdat ook de kijk op mindfulness, heel mindful veranderd. En dat is de eerste les: je kunt niet zelf je omgeving veranderen het is zaak om steeds naar de raakvlakken van je eigen behoeften en ‘dat wat is’ te kijken. En laat dat nou, zeker als het om opvoeden van kinderen gaat, zo ontzettend lastig zijn: je kind niet willen veranderen, te buigen naar je eigen verwachtingen maar juist te kijken naar wat het is, waar het behoefte aan heeft en dáár op te reageren. Ik geef het toe: ik heb dit boek nodig!

In tien delen met daaronder weer verschillende hoofdstukken behandelen de auteurs Myla en Jon Kabat hun visie op ouderschap. Bij de herziene druk is hun oudste zoon inmiddels uitgevlogen richting universiteit en kun je met al die extra ervaring meteen je voordeel doen.
‘Verder leren kijken dan je opvoedkundige neus lang is’ is misschien wel de beste samenvatting van dit boek. En daartoe word je uitgedaagd met thema’s als ‘zelfbeschikking’ (je kinderen dan he!) maar ook ‘bedtijd’, ‘grenzen’ en ‘jongens en meisjes’.

In het hele boek houden Myla en Jon Kabat de rode draad ‘niet oordelen, niet vertellen hoe het hoort’ vast. Iets dat, met het scala aan thema’s wat de revue passeert wijs en knap genoemd kan worden. Wat ze wel doen je inzicht bieden hoe je, in het hier en in het nu, anders kunt kijken naar situaties zoals bijvoorbeeld wel duidelijk en misschien zelfs wel streng zijn én inlevend en liefdevol.

‘Handboek Mindful ouderschap’ is geschreven voor ouders met kinderen in alle leeftijden en ook als je je aan het voorbereiden bent op het ouderschap is dit boek een aanrader!

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ