7 veel gestelde vragen over relatietherapie bij ons aan de keukentafel

Omdat je de beste partner wilt zijn

Marina van der Wal en Gideon de Haan voor relatiecoaching en therapie

veel gestelde vragen over de sessies

Hoe werken jullie?

We werken, het zal je vast niet verbazen, met gesprekken. Dat kan aan onze keukentafel zijn of online.

We proberen alle tien de sessies meteen in te plannen, bij voorkeur om de 14 dagen. We doen dit voor jullie overzicht, om met elkaar in een flow te raken die voor een (nog beter) effect zorgt én we weten op deze manier wanneer we weer ruimte voor volgende stellen hebben.

Naast de gesprekken krijg je toegang tot onze online omgeving waar je 24/7 terecht kunt.

We maken ook een App-groep aan waar alle communicatie plaatsvindt: er is altijd transparantie en geen 'achterommetjes'.

 

Moet je samen ernstige problemen hebben?

Er zijn heel veel redenen om samen aan je relatie te werken. Misschien klinkt 'tijd voor elkaar maken en een boost aan je relatie geven' prettiger. 

Om te kiezen voor zo'n boost zijn grote problemen, dagelijkse ruzies of de angst om elkaar te verliezen helemaal niet nodig. 

De reden waarom stellen zónder ogenschijnlijke grote problemen kiezen om aan onze keukentafel te komen praten:

  • zorgen om de opvoeding
  • verschil van mening over de opvoeding
  • chronische ziekte van een van de kinderen of van jullie
  • extra aandacht voor de relatie na de geboorte van jullie eerste kind
  • voorkomen van problemen bij de start van een samengesteld gezin

 

Is er een wachtlijst?

Je kunt bij ons altijd snel terecht.

We weten uit onze jarenlange praktijk dat, als je eenmaal besloten hebt om samen 'in therapie te gaan', dat ook snel moet gebeuren.

Snel is bij ons dat je over het algemeen binnen 14 dagen terecht kunt en binnen 2 maanden kunt starten. 

Volgens welke methode werken jullie

We werken met het IBCT gedachtegoed; een methodie die én kaders aangeeft én ruimte geeft om maatwerk te leveren.

IBCT is, zo als veel methodieken, overgewaaid uit Amerika en is daar een breed gedragen 'evidence-based' behandeling. Zo heeft het Amerikaanse ministerie van veteranenzaken (de grootste gezondheidszorginstelling in Amerika) IBCT in 2010 omarmd en worden de professionals hier in getraind.

Het zal je niet verbazen dat wij, ook omdat onze keukentafel in Den Helder staat, veel clienten hebben die bij defensie werken.

'De enige manier waarop je invloed hebt op het gedrag van je partner of je kinderen, is door je eigen gedrag.'

De methodiek IBCT is, kort gezegd, een methode die individueel gedrag centraal zet. Het sterke van IBCT, vinden wij, is dat er niet gevraagd wordt om gedrag te veranderen maar juist te accepteren*. Acceptatie- en commitmenttherapie (ACT) is hier een voorbeeld van.

*we hebben het hier natuurlijk over 'acceptabel' gedrag; agressie, in welke vorm van ook, valt hier niet onder.

Hoeveel gesprekken plannen jullie

Het aantal gesprekken staat binnen onze manier van werken vooraf niet vast. Uit de praktijk kunnen we wel zeggen dat 10 gesprekken het gemiddelde is.

Het eerste gesprek is de intake; samen met jullie praten we uitgebreid over jullie vragen, jullie reden om samen 'in therapie te gaan' en we vertellen wie wij zijn en wat we voor jullie kunnen betekenen.

De twee volgende gesprekken zijn individueel; jullie komen om beurten met ons praten. Voor een deel zal het gesprek een herhaling zijn van het eerste gesprek, met als grote verschil dat jij, met al jouw gevoelens, in deze sessie centraal staat. Deze gesprekken vallen onder onze geheimhouding; je kunt hier ook zaken vertellen die je (nog) niet met je partner wilt bespreken.

Voorafgaand aan deze individuele gesprekken vragen we om een aantal vragenlijsten in te vullen. We gebruiken deze vragenlijsten  om te kijken of we over zaken heen kijken en om (proberen) te voorkomen dat we jullie verkeerd begrijpen.

Na deze gesprekken hebben jullie samen een gesprek met ons om alle bevindingen terug te koppelen. We bespreken dan ook de vragenlijsten en wat wij hier uit hebben opgemaakt.

Daarna gaan we 'echt' aan de slag (natuurlijk zijn we dat al, maar even om een duidelijke grens aan te geven): In tien gesprekken staan de volgende thema's centraal:

Sessies 1 & 2: Emoties en de verschillen die jullie tussen elkaar ervaren.

Sessies 3 & 4: Hoe je om gaat met de spanningen die er zijn en hoe je hier mee omgaat

Sessies 5 & 6: Invloed krijgen op je eigen gedrag én elkaars gedrag

Sessie 7 & 8: Hoe krijg je betere communicatie voor elkaar?

Sessie 9 & 10: Hoe los je problemen op voor de toekomst.

 

Hoe lang duurt een gesprek

Gesprekken duren bij ons tussen de 90 en 120 minuten. En soms lopen ze uit. We houden daar in onze agenda rekening mee; we geloven in de kracht van tijd en rust.

Is scheiden na coaching mislukken?

De gesprekken die we met elkaar hebben zijn er om duidelijkheid te krijgen en weer naar elkaar toe te groeien.

Deze duidelijkheid kan betekenen dat jullie op een gegeven moment besluiten om toch te scheiden. Met de gesprekken aan onze keukentafel bieden we jullie samen de mogelijkheid om elkaar beter te begrijpen en in de toekomst op een constructieve manier te communiceren. Tijdens en na een scheiding is dit belangrijker dan ooit.

Marina en Gideon bieden hulp, ondersteuning en advies aan (ex-)partners en ouders. De manier waarop we werken durven we uniek te noemen; er zijn weinig praktijken waar je altijd met twee personen aan tafel zit die, naast collega’s ook partner van elkaar zijn. Bij ons maak je gebruik van de ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ energie. Of, zoals we dat zelf zeggen ‘je zit aan tafel met twee mensen die verschillende temperamenten en karakters hebben’. Omdat we ook de tijd nemen voor gesprekken, ga uit van anderhalf tot twee uur per gesprek, zijn de sessies ontspannen en is er écht ruimte voor jullie persoonlijke verhaal.

We bieden ondersteuning als je je zorgen over de opvoeding van je kinderen maakt. Te weinig rust, teveel ruzie. Slecht of niet luisteren, zorgen om de invloed van vrienden of te veel onvoldoendes terwijl dat helemaal niet nodig is.

relatietherapie-en-opvoedcoaching-in-den-helder door Gideon de Haan en marina van der wal

Onze hulp en ondersteuning kan tijdens jullie relatie zijn, waarin we meelopen tijdens een zware of heftige tijd. Bijvoorbeeld bij spanningen in jullie relatie na de geboorte van een kind, ziekte. We werken met het IBCT gedachtegoed; een methodiek die genoeg ruimte biedt om jou of jullie maatwerk te geven.

Gesprekken over relaties, ouderschapsplannen en samengestelde gezinnen vinden aan onze keukentafel plaats, waar én Marina én Gideon ook altijd samen aanwezig zijn.

Alle vormen van gesprek bieden we, naast aan onze keukentafel, ook online aan.

Gesprekken kunnen ook buiten kantoortijden plaatsvinden.

Hoe we werken

Altijd samen

We werken altijd samen; jullie zitten dus bij ieder gesprek met ons beiden aan tafel. 

Per gesprek

Wij werken per gesprek; de meeste gesprekken duren tussen de 90 en 120 minuten.

Letterlijk aan de keukentafel

Gesprekken vinden plaats aan onze keukentafel. Het levert meer ontspannen gesprekken op.

Met de koffiekan op tafel

Geen papieren bekertjes maar gewoon een mok thee en kop koffie. Zoals je je koffie en thee thuis ook drinkt.

Opdrachten

We werken met opdrachten die je thuis, samen of individueel, uitvoert. Wees gerust: ze zijn leuk!

Online

Alle informatie over de gesprekken vind je ook online, in een beveiligde omgeving voor jullie samen.

Virtuele keukentafel

Onze keukentafel is altijd 'in de buurt'; woon je verder weg, dan is een online afspraak altijd mogelijk.

Betaalbaar

Voor alles wat extra lijkt (samen aan tafel, ruim de tijd) betaal je niets extra. 

{

"In hun tuin hebben we 'ja!' tegen elkaar gezegd"

In de twee jaar dat we een lat-relatie hadden, hebben we veel aanvaringen gehad over de opvoeding die we allebei op een heel andere manier aanpakken. Tenminste, dat idee hadden we.

Bij ieder gesprek probeerden we elkaar te overtuigen dat mijn of zijn manier de beste was.

Samenwonen werd hierdoor steeds maar weer op de lange baan geschoven omdat we bang waren dat het, door de verschillende manieren van opvoeden, fout zou gaan.

Op advies van een vriendin zijn we met Gideon en Marina gaan praten. We zijn een weekend in een B&B gegaan en hebben dat weekend indrukwekkende gesprekken gehad.

In die gesprekken hebben we ontdekt hoeveel we hebben wat ons juist bindt.

Bij het haardvuur in hun tuin hebben we ‘ja’ tegen elkaar gezegd.

Laurien, moeder en samengesteld gezin van vijf

"Eindelijk werd er geluisterd"

Wat een rust om bij een hulpverlener terecht te komen die niet aan je twijfelt! Na jaren gedoe heb ik geen enkel moment het gevoel gehad dat ik me moest verdedigen. 

Thirza, alleenstaande moeder van een zoon (8 jaar)

"Onze relatie heeft geleden onder de zorgen"

We hebben een temperamentvol kind. Dat was al zo in de wieg en met de jaren is dat steeds erger geworden. Niet alleen heeft zijzelf last van haar (drift)buien, ook ons gezin heeft hier onder geleden. Tijdens het eerste gesprek met Marina & Gideon realiseerden we ons opeens dat ook onze relatie onder de zorgen om onze jongste heeft geleden terwijl het juist voor dit kind zo belangrijk is dat de thuissituatie stabiel is, dat onze relatie stevig is. Daar zijn we eerst aan gaan werken en wat voorspeld was door Marina en Gideon gebeurde: de rust groeide in onze relatie en in de relatie met onze kinderen.

Sietske en Mike, ouders van een puberende driftkikker

"Zelfbeeld"

Ik heb altijd een slecht zelfbeeld gehad. Door hard te werken, veel geld te verdienen, in mooie auto's rijden en goed voor mijn vrouw en gezin te zorgen dacht ik het wel voor elkaar te hebben. Dat bleek niet zo te zijn.

Mijn leven leek als een kaartenhuis in elkaar te vallen toen ik moest gaan herstellen van een hartinfarct. Al het oude zeer kwam naar boven en onze relatie kwam onder druk te staan. Dat Marina en Gideon na ons eerste gesprek meteen verder keken dan alleen onze ruzies heeft ons en mij goed gedaan.

Harm

"Er is tijd voor jou en je verhaal"

Op advies van een vriendin hebben we een afspraak gemaakt. Zelf had ik waarschijnlijk nog een tijd doorgemodderd en achteraf ik ben blij dat we bij Marina aan de keukentafel zijn aangeschoven; dat was eerder te laat dan te vroeg! 

We hebben ervaring met een andere dochter in de hulpverlening. Wat ons bij Marina is opgevallen dat er altijd ruim de tijd voor je is, dat je ook best eens tussendoor kunt bellen. Die bereikbaarheid heeft ons heel erg goed gedaan.

Frederieke, moeder van een puber

"Nog nooit hebben we samen zulke goede gesprekken gevoerd"

Onze relatie is beeindigd. En misschien klinkt het vreemd, maar de gesprekken die we hebben gehad waren goed. Voor ons ouderschap hebben we nu een plan en dat voelt erg goed.

Door alle gesprekken over onze ideën over het opvoeden van de kinderen hebben we elkaar beter leren kennen. We zijn klaar voor een nieuwe periode in ons beider levens én een andere vorm van gezin-zijn.

Angelique, gescheiden moeder

"Dit weekend heeft ons leven veranderd en onze relatie verbeterd"

Als je de diagnose borstkanker krijgt verandert je hele leven in één klap. Mijn leven maar ook het leven van mijn man en kinderen.Onze relatie kwam onder druk te staan; ik voelde me niet gehoord en mijn man herkende mij niet meer. Ook de kinderen hadden hier last van.

We zijn een weekend gaan kamperen in de tuin van Marina en Gideon. De rust van samen een weekendje weg en de gesprekken hebben ons heel erg geholpen. Dat Marina en Gideon uit ervaring weten wat borstkanker met je leven, je relatie en gezin doet was voor ons extra behulpzaam.

Deirdre, (ex) borstkankerpatiente

"Jullie zijn zo open"

Wat ik bijzonder heb gevonden in de gesprekken is jullie eigen openheid. Dat we hebben mogen leren van de levenslessen die jullie samen en apart hebben geleerd.

Het heeft ons het gevoel gegeven dat we niet gek zijn of dat we veroordeeld werden.

Tirza & Johan

"De gesprekken zijn hier écht anders, beter"

Vreselijk leek het ons, om als ouders bij een therapeut 'op het matje' te moeten komen. Marina en Gideon werken heel anders dan we van te voren bedacht hadden.

Praten aan een keukentafel geeft meteen een andere sfeer. En bij ons heeft dit heel effectief gewerkt. Ik denk dat daardoor ook minder gesprekken nodig waren. We hebben samen het 'nuttige met het aangename gecombineerd'; een afspraak op vrijdagmiddag en meteen een weekendje langs het strand.

Henri, vader van twee pubers

"Ik had veel vragen over mijn opvoeding"

Natuurlijk ben ik volwassen en heb ik mijn eigen gezin. Maar er was te veel oud zeer om niet aan te pakken.

Gideon is op een avond aangeschoven aan de maaltijd waar ook mijn ouders voor waren uitgenodigd. Wat ik in gesprekken met mijn ouders nooit heb kunnen verwoorden, heb ik deze avond wél kunnen zeggen. Het begrip voor vooral mijn vader is gegroeid.

Het is één van de meest bijzondere avonden geworden voor ons allemaal. En daarmee ook heel dierbaar.

Henrieke, 43 jaar

"Praten over emoties was voor ons lastig"

Met elkaar praten over onze emoties is nooit ons sterkste punt geweest. Niet naar elkaar toe en ook als personen niet. Toen ik de diagnose prostaatkanker kreeg werd dit nog duidelijker. We groeiden in een heel snel tempo uit elkaar.

Door vrienden werden we getipt om met jullie te gaan praten. Het waren wel even autoritjes naar Den Helder maar ze zijn het dubbel en dwars waard geweest.

"Een nieuw begin"

We hebben bij Marina & Gideon gesprekken gehad tijdens de ziekte van mijn vrouw. Anderhalf jaar na haar overlijden groeide het verlangen naar een partner. Ik voelde me daar erg schuldig over. Nieuwe gesprekken hebben geholpen. Eerst met hen beiden en later alleen met Gideon, als mannen onder elkaar.

Ferdinand, weduwnaar

"We hadden veel ruzie over opvoeden"

We waren het nergens eens over de opvoeding. De gesprekken die we hebben gehad met Gideon en Marina zijn onze redding geweest. En natuurlijk Oele en Levi, de honden die er ook rondlopen. 

Dirk en Susan, ouders van drie

"Samen door het dal"

Verliefd op een ander. Ik had nooit verwacht dat mij dat zou kunnen overkomen. Naast de vlinders in mijn buik die ik heerlijk vond, was ik ook verdrietig. Vooral voor mijn vriend. Samen hebben we twee kindjes, we zijn al ruim 12 jaar bij elkaar. Genoeg reden om te kijken of onze relatie 'te redden viel'.

Het is een heftig traject geweest, we hebben ontzettend veel geleerd. Vooral over onszelf. En Marina, je hebt gelijk gekregen: we hebben elkaar weer ontdekt. We zijn écht blij met elkaar en meer verbonden dan ooit. Hoe jullie dit doen, geen idee! 

Tamara & Filip, ouders van twee

"We hadden elkaar juist zo nodig"

Samen met mijn vrouw ben ik bij Marina & Gideon geweest. We vonden het allebei lastig om met haar ziekte om te gaan. Waar we elkaar juist nodig hadden groeiden we heel snel uit elkaar. De gesprekken hebben geholpen. 

Sietze, man van Suzanne* 

"Verse eitjes"

Fijne gesprekken! En bij welke therapeut ga je weg met verse eitjes? Bij deze dus! 

Ester, moeder van een zoon van 8 en dochter van 12

Maak zelf je afspraak

Je kunt snel zelf je eigen afspraak maken in onze agenda. Dat geldt voor alle afspraken: online en bij ons aan de keukentafel.

30 vragen voor een beter contact met je puber

Doe mee met de VragenChallenge!

 

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere werkdag een vraag in je mailbox!

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ