7 veel gestelde vragen over relatietherapie bij ons aan de keukentafel
Omdat je de beste partner wilt zijn
veel gestelde vragen over de sessies
Hoe werken jullie?
We werken, het zal je vast niet verbazen, met gesprekken. Dat kan aan onze keukentafel zijn of online.
We proberen alle tien de sessies meteen in te plannen, bij voorkeur om de 14 dagen. We doen dit voor jullie overzicht, om met elkaar in een flow te raken die voor een (nog beter) effect zorgt én we weten op deze manier wanneer we weer ruimte voor volgende stellen hebben.
Naast de gesprekken krijg je toegang tot onze online omgeving waar je 24/7 terecht kunt.
We maken ook een App-groep aan waar alle communicatie plaatsvindt: er is altijd transparantie en geen 'achterommetjes'.
Moet je samen ernstige problemen hebben?
Er zijn heel veel redenen om samen aan je relatie te werken. Misschien klinkt 'tijd voor elkaar maken en een boost aan je relatie geven' prettiger.
Om te kiezen voor zo'n boost zijn grote problemen, dagelijkse ruzies of de angst om elkaar te verliezen helemaal niet nodig.
De reden waarom stellen zónder ogenschijnlijke grote problemen kiezen om aan onze keukentafel te komen praten:
- zorgen om de opvoeding
- verschil van mening over de opvoeding
- chronische ziekte van een van de kinderen of van jullie
- extra aandacht voor de relatie na de geboorte van jullie eerste kind
- voorkomen van problemen bij de start van een samengesteld gezin
Is er een wachtlijst?
Je kunt bij ons altijd snel terecht.
We weten uit onze jarenlange praktijk dat, als je eenmaal besloten hebt om samen 'in therapie te gaan', dat ook snel moet gebeuren.
Snel is bij ons dat je over het algemeen binnen 14 dagen terecht kunt en binnen 2 maanden kunt starten.
Volgens welke methode werken jullie
We werken met het IBCT gedachtegoed; een methodie die én kaders aangeeft én ruimte geeft om maatwerk te leveren.
IBCT is, zo als veel methodieken, overgewaaid uit Amerika en is daar een breed gedragen 'evidence-based' behandeling. Zo heeft het Amerikaanse ministerie van veteranenzaken (de grootste gezondheidszorginstelling in Amerika) IBCT in 2010 omarmd en worden de professionals hier in getraind.
Het zal je niet verbazen dat wij, ook omdat onze keukentafel in Den Helder staat, veel clienten hebben die bij defensie werken.
'De enige manier waarop je invloed hebt op het gedrag van je partner of je kinderen, is door je eigen gedrag.'
De methodiek IBCT is, kort gezegd, een methode die individueel gedrag centraal zet. Het sterke van IBCT, vinden wij, is dat er niet gevraagd wordt om gedrag te veranderen maar juist te accepteren*. Acceptatie- en commitmenttherapie (ACT) is hier een voorbeeld van.
*we hebben het hier natuurlijk over 'acceptabel' gedrag; agressie, in welke vorm van ook, valt hier niet onder.
Hoeveel gesprekken plannen jullie
Het aantal gesprekken staat binnen onze manier van werken vooraf niet vast. Uit de praktijk kunnen we wel zeggen dat 10 gesprekken het gemiddelde is.
Het eerste gesprek is de intake; samen met jullie praten we uitgebreid over jullie vragen, jullie reden om samen 'in therapie te gaan' en we vertellen wie wij zijn en wat we voor jullie kunnen betekenen.
De twee volgende gesprekken zijn individueel; jullie komen om beurten met ons praten. Voor een deel zal het gesprek een herhaling zijn van het eerste gesprek, met als grote verschil dat jij, met al jouw gevoelens, in deze sessie centraal staat. Deze gesprekken vallen onder onze geheimhouding; je kunt hier ook zaken vertellen die je (nog) niet met je partner wilt bespreken.
Voorafgaand aan deze individuele gesprekken vragen we om een aantal vragenlijsten in te vullen. We gebruiken deze vragenlijsten om te kijken of we over zaken heen kijken en om (proberen) te voorkomen dat we jullie verkeerd begrijpen.
Na deze gesprekken hebben jullie samen een gesprek met ons om alle bevindingen terug te koppelen. We bespreken dan ook de vragenlijsten en wat wij hier uit hebben opgemaakt.
Daarna gaan we 'echt' aan de slag (natuurlijk zijn we dat al, maar even om een duidelijke grens aan te geven): In tien gesprekken staan de volgende thema's centraal:
Sessies 1 & 2: Emoties en de verschillen die jullie tussen elkaar ervaren.
Sessies 3 & 4: Hoe je om gaat met de spanningen die er zijn en hoe je hier mee omgaat
Sessies 5 & 6: Invloed krijgen op je eigen gedrag én elkaars gedrag
Sessie 7 & 8: Hoe krijg je betere communicatie voor elkaar?
Sessie 9 & 10: Hoe los je problemen op voor de toekomst.
Hoe lang duurt een gesprek
Gesprekken duren bij ons tussen de 90 en 120 minuten. En soms lopen ze uit. We houden daar in onze agenda rekening mee; we geloven in de kracht van tijd en rust.
Is scheiden na coaching mislukken?
De gesprekken die we met elkaar hebben zijn er om duidelijkheid te krijgen en weer naar elkaar toe te groeien.
Deze duidelijkheid kan betekenen dat jullie op een gegeven moment besluiten om toch te scheiden. Met de gesprekken aan onze keukentafel bieden we jullie samen de mogelijkheid om elkaar beter te begrijpen en in de toekomst op een constructieve manier te communiceren. Tijdens en na een scheiding is dit belangrijker dan ooit.
Marina en Gideon bieden hulp, ondersteuning en advies aan (ex-)partners en ouders. De manier waarop we werken durven we uniek te noemen; er zijn weinig praktijken waar je altijd met twee personen aan tafel zit die, naast collega’s ook partner van elkaar zijn. Bij ons maak je gebruik van de ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ energie. Of, zoals we dat zelf zeggen ‘je zit aan tafel met twee mensen die verschillende temperamenten en karakters hebben’. Omdat we ook de tijd nemen voor gesprekken, ga uit van anderhalf tot twee uur per gesprek, zijn de sessies ontspannen en is er écht ruimte voor jullie persoonlijke verhaal.
We bieden ondersteuning als je je zorgen over de opvoeding van je kinderen maakt. Te weinig rust, teveel ruzie. Slecht of niet luisteren, zorgen om de invloed van vrienden of te veel onvoldoendes terwijl dat helemaal niet nodig is.
Onze hulp en ondersteuning kan tijdens jullie relatie zijn, waarin we meelopen tijdens een zware of heftige tijd. Bijvoorbeeld bij spanningen in jullie relatie na de geboorte van een kind, ziekte. We werken met het IBCT gedachtegoed; een methodiek die genoeg ruimte biedt om jou of jullie maatwerk te geven.
Gesprekken over relaties, ouderschapsplannen en samengestelde gezinnen vinden aan onze keukentafel plaats, waar én Marina én Gideon ook altijd samen aanwezig zijn.
Alle vormen van gesprek bieden we, naast aan onze keukentafel, ook online aan.
Gesprekken kunnen ook buiten kantoortijden plaatsvinden.
Hoe we werken
Altijd samen
We werken altijd samen; jullie zitten dus bij ieder gesprek met ons beiden aan tafel.
Per gesprek
Wij werken per gesprek; de meeste gesprekken duren tussen de 90 en 120 minuten.
Letterlijk aan de keukentafel
Gesprekken vinden plaats aan onze keukentafel. Het levert meer ontspannen gesprekken op.
Met de koffiekan op tafel
Geen papieren bekertjes maar gewoon een mok thee en kop koffie. Zoals je je koffie en thee thuis ook drinkt.
Opdrachten
We werken met opdrachten die je thuis, samen of individueel, uitvoert. Wees gerust: ze zijn leuk!
Online
Alle informatie over de gesprekken vind je ook online, in een beveiligde omgeving voor jullie samen.
Virtuele keukentafel
Onze keukentafel is altijd 'in de buurt'; woon je verder weg, dan is een online afspraak altijd mogelijk.
Betaalbaar
Voor alles wat extra lijkt (samen aan tafel, ruim de tijd) betaal je niets extra.
Maak zelf je afspraak
Je kunt snel zelf je eigen afspraak maken in onze agenda. Dat geldt voor alle afspraken: online en bij ons aan de keukentafel.