Koop gerust een padded bh voor je dochter!

De Hema & Bijenkorf verkopen padded bh’s in kleine maatjes. Die kleine maatjes – voor tieners – hangen op de kinderafdeling. Is het aanbieden van padded bh’s seksualisering? Ik ben er van overtuigd dat dit niet het geval is.

Ten eerste zijn padded bh’s juist ontwikkeld om zo min mogelijk te zien maar, en dit vind ik belangrijker: we voeren een discussie met volwassen uitgangspunten. Wij denken aan lingerie, verleiding en seks als het gaat om bh’s. Dat uitgangspunt is gebaseerd op onze eigen levenservaring en de wijze waarop we naar bh’s en slipjes kijken.

Afscheid nemen van je kinderlijf

De eerste bh’s is voor heel veel pubers een soort van drama; afscheid nemen van je kinderlijf en leren omgaan met een volwassen lijf met alle onzekerheden die bij de puberteit horen. Het laatste onderzoek van het CBS geeft ook aan dat meisjes minder tevreden zijn over hun lijf dan bijvoorbeeld hun mannelijke leeftijdsgenoten.

De onzekerheid van meisjes wordt aan de ene kant gevoed door de vlogsters en blogsters met een perfect lijf en idem dito leven, maar beïnvloed ook de ontwikkeling waarin ze zich in deze levensfase bevinden. Alles wordt anders: de emotionele ontwikkeling staat op scherp, de lichamelijke ontwikkeling gaat door zonder dat je daar enige invloed op hebt. Maar ook je omgeving verandert: er worden meer volwassen beslissingen van je gevraagd, er wordt (door mannen) anders naar je gekeken.

Kiezen voor zekerheid

Ik vind het niet vreemd dat meisjes dan naar uiterlijke zekerheden grijpen. Grappig is het dan wel dat ze juist kiezen voor een bh die meer vulling zou kúnnen geven. Want uiteindelijk zijn padded bh’s er alleen maar voor om bescherming te bieden en niet om te tonen ‘wat je in huis hebt’ (of zou willen hebben).

Nu zijn de leveranciers, die natuurlijk vanuit commercieel oogpunt, inspringen op deze onzekerheid het bokkie: we roepen met elkaar schande! schande! omdat ze inspringen op een behoefte.

Ik leg de bal graag terug bij ons als ouders; het is vooral aan ons om onze kinderen, meisjes én jongens, te begeleiden in het ontwikkelen van een evenwichtig zelfbeeld. En die ontwikkeling gaat veel en veel verder dan uiterlijk en kleding. En begint ook jaren eerder dan die puberteit. Het is aan ons om onze dochters te leren dat schijnzekerheid een prima eerste oplossing kan zijn, maar niet meer is dan het is: schijnzekerheid.

Het codewoord blijft: praten!

Door met je dochter te praten over de onzekerheden die ze ervaart in deze periode heeft meer invloed op de ontwikkeling van een goed zelfbeeld dan een praktische oplossing af te wijzen als ‘te sexy’ of seksualiserend.

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ