Huiswerk

Om de gesprekken aan tafel ‘handen en voeten te geven’, zetten we jullie graag aan het werk.

Jouw waarden & normen

Iedereen krijgt vanuit zijn of haar ouderlijk huis waarden en normen mee die houvast en richting geven aan hoe je in het leven staat en die invloed hebben op de verwachtingen die je hebt van je partner, jullie kinderen, familie en vrienden. Als ouders wil je je kinderen ook graag waarden en normen meegeven. 

Wat bedoelen we precies met waarden en normen?

Met waarden bedoelen we zaken die we belangrijk vinden. Zoals bijvoorbeeld eerlijkheid, respect voor een ander, gelijkheid, openheid. Wij illustreren deze waarden met ’tegeltjes boven de bank’ die er in ieder gezin zijn: ‘wij van de familie Jansen zijn altijd eerlijk naar elkaar’, bijvoorbeeld. 

Als we het over normen hebben, dan bedoelen we eigenlijk de uitvoering van die waarden: hoe laat je zien dat je eerlijk bent? Hoe laat je zien dat je respect hebt voor iemand anders?

En daar gaat het vaak mis: de wáárden snappen we van elkaar, maar de manier waarop we ze daarna invullen wil nog wel eens verschillen. Met die verschillen begint vaak de mis-communicatie en conflicten.

Want: je wilt allebei eerlijk zijn naar elkaar, maar moet je dan ook alles tegen elkaar zeggen? De ene partner vindt van wel, omdat ‘alles aan elkaar vertellen’ voor hem of haar onlosmakelijk met eerlijkheid te maken heeft. De andere partner kan eerlijkheid invullen als ‘belangrijke beslissingen met elkaar overleggen’.

Je gaat je waarden en normen voor jezelf op een rijtje zeggen. Dit doe je onafhankelijk van je partner.

Opdracht:

a. Benoem de waarden die voor jou belangrijk zijn én die je graag wilt overbrengen naar je kinderen. Je kunt dit in een overzicht doen.

b. Hoe breng je deze tegeltjes waarden  in de praktijk van elke dag? Hoe vertalen deze waarden zich naar jouw gedrag (normen) naar anderen en jezelf?

Je mailt jouw persoonlijke overzicht uiterlijk twee dagen voorafgaand aan onze afspraak naar: secretariaat@academievoorgezinenrelatie.nl

Neem contact op

Contact Met Marina

06 250 052 23

Contact Met gideon

06 54 726 746

Adres keukentafel

Markpad 3 | Den Helder

Praktijk

Markpad 3a | Den Helder

secretariaat@academievoorgezinenrelatie.nl

Je wilt contact...
Een mailtje sturen is de snelste manier om contact te krijgen!
Inschrijven
Uitschrijven
marina van der wal vragen challenge

Doe mee met de VragenChallenge!

 

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere werkdag een vraag in je mailbox!

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ