Relatietherapie is een investering in jullie liefde

Over de liefde

Relatietherapie in den helder aan de keukentafel van Marina van der Wal en Gideon de Haan

Welkom aan onze keukentafel, de plek waar je terecht kunt voor (h)erkenning als je relatie door (chronische) ziekte getroffen wordt. De manier waarop we werken durven we uniek te noemen; er zijn weinig praktijken waar je altijd met twee personen aan tafel zit die, naast collega's ook partner van elkaar zijn. Daarnaast weten we waarover jullie het hebben. Uit eigen ervaring.

Liefde, we verlangen er allemaal naar. En als je De Liefde hebt ontdekt blijkt deze niet altijd over rozen te gaan.

Hoe ga je om met de doorns op jullie liefdespad?

Mensen veranderen, situaties veranderen. Dan verandert een relatie automatisch mee.

Samen heb je plannen gemaakt voor de toekomst en opeens ziet die toekomst er compleet anders uit. Meestal pas je je aan de nieuwe situatie aan. Voor een korte tijd lukt dat ook wel. Zeker als je samen in ‘een overlevingsstand terecht komt’. Als de storm is gaan liggen ga je pas écht ontdekken wat er veranderd is. Soms went dat niet.

Wij spreken veel mensen in onze praktijk als één van beide, of één van de kinderen, getroffen wordt door (een chronische) ziekte.

Wie ben je zelf als je met je hele ziel en zaligheid voor een ander zorgt? Herken je elkaar alleen nog in de rol die je rondom mantelzorg hebt? De ene partner als mantelzorger voor de ander of samen mantelzorger voor een geliefde?

relatietherapie in den helder als je elkaar niet meer begrijpt

We zien de strijd die mensen hebben als hun partner, bijvoorbeeld door een anti hormoonbehandeling veranderd. We zien het verdriet van ‘jezelf kwijt zijn’ omdat je lijf is veranderd, energie verdwenen en het moeten wennen aan emoties die je niet herkent.

We zien bij onze gesprekspartners aan de keuktentafel het proces van elkaar opnieuw leren kennen en ontdekken. We zien hoe de ‘oude’ plannen plaats maken voor een nieuw toekomstperspectief.

Makkelijk is dit voor niemand. Dat weten we door al die voorbeelden in onze praktijk én uit eigen veraring. We weten dat het kan: samen verder als je elkaar door alles wat er gebeurt en door wat er gebeurt is, kwijt dreigt te raken.

Naast de ‘gewone’ gespreks-mogelijkheden in de praktijk of online, bieden we je ook de mogelijkheid om in een weekend meerdere gesprekken te voeren. We noemen dit de ‘relatiebootcamp’. Je kampeert in je caravan of camper bij ons in de tuin of regelt je eigen logies in de buurt. We wonen in een toeristisch gebied en voor een weekend weg is er keus genoeg!

{

"Onze relatie heeft geleden"

We zijn al ruim 25 jaar bij elkaar en snappen best dat een relatie hoogtepunten en dieptepunten heeft. We zijn daar steeds goed doorheen gekomen. Maar toen Michel prostaatkanker kreeg lukte ons dat niet meer, samen uit dat dal te komen. Om ons heen was iedereen vooral blij voor ons ‘want hij is genezen’. Niemand snapte dat we ons leven samen opnieuw moesten invullen. Marina & Gideon zijn naast professionals ook lieve mensen die snappen waar je samen en alleen doorheen gaat.

Lara en Michel

"Dit weekend heeft ons leven veranderd en onze relatie verbeterd"

Als je de diagnose borstkanker krijgt verandert je hele leven in één klap. Mijn leven maar ook het leven van mijn man en kinderen.Onze relatie kwam onder druk te staan; ik voelde me niet gehoord en mijn man herkende mij niet meer. Ook de kinderen hadden hier last van.

We zijn een weekend gaan kamperen in de tuin van Marina en Gideon. De rust van samen een weekendje weg en de gesprekken hebben ons heel erg geholpen. Dat Marina en Gideon uit ervaring weten wat borstkanker met je leven, je relatie en gezin doet was voor ons extra behulpzaam.

Deirdre, (ex) borstkankerpatiente

"We hebben echt met elkaar kunnen praten"

Na de diagnose kanker leek het wel of ik in een heel eigen wereld zat. Ik was zó bang om dood te gaan en Steven en de kinderen achter de moeten laten. Ik wilde daar over praten maar Steven antwoordde alleen maar ‘we gaan er voor, we gaan dit overwinnen!’ Dat maakte het ziekteproces voor mij heel erg eenzaam en ik werd steeds bozer en somberder. Ik vond dat Steven me in de steek had gelaten terwijl hij vond dat hij zich voor meer dan 200% heeft ingezet en de moed er in heeft gehouden. Want: hoe somberder mijn gedachten werden, hoe harder hij begon te roepen ‘dat het allemaal goed zou komen’. Bij Marina en Gideon heb ik al die zwarte gedachten, al dat verdriet, de boosheid en teleurstelling van me af kunnen praten. Steven heeft veel geluisterd. Uiteindelijk kunnen we nu sámen verdriet hebben.

"De gesprekken zijn hier écht anders, beter"

Onze dochter was 14 toen er diabetes type 1 werd gediagnosticeerd. Dat ging razend snel. Voor mijn gevoel hadden we het ene moment nog een kern gezond kind en een week later was dat zelfde kind chronisch ziek. We hebben in een korte tijd veel moeten leren, we zijn door een diep dal heen gegaan omdat we ons ook allebei op een andere manier zorgen maken en zoeken naar oplossingen. Sommige mensen komen dichter bij elkaar door tegenslag, bij ons leek het precies de andere kant op te gaan. Een weekendje Den Helder heeft heel veel opgelost. En we hebben twee nachten door kunnen slapen! Dat is ook een unicum voor ouders van een kind met diabetes.

Suze, moeder van twee pubers, waarvan één met diabetes Type 1

"Ik had of ik heb nog zoveel plannen"

Toen werd verteld dat ik kanker heb ging mijn hele leven als een film aan me voorbij. Ik dacht ‘is dit het nou?’ Ik ben nog hartstikke jong en heb nog zoveel dingen die ik graag wil doen. Op een of andere manier ben ik niet meer uit die gedachtekronkel gekomen. En nu ik weer ‘beter’ ben, kom ik moeilijk op gang met mijn studie en alle plannen die ik nog had of heb. Daar gingen de gesprekken bij Marina en Gideon over. Van mijn ouders had ik een weekendje bij ze cadeau gekregen. 

Therėse, 27 jaar

"We hadden veel ruzie over opvoeden"

We waren het nergens eens over de opvoeding. De gesprekken die we hebben gehad met Gideon en Marina zijn onze redding geweest. En natuurlijk Oele en Levi, de honden die er ook rondlopen. 

Dirk en Susan, ouders van drie

"Ik ben vreemd gegaan toen zij ziek was"

Ik had een goede ‘smoes’, vond ik zelf. Na een paar jaar heel goed voor mijn vriendin te hebben gezorgd die ernstig ziek was, ben ik tijdens carnaval voor de verleiding bezweken. We hadden een goede uitslag en alleen thuis blijven was geen probleem meer. Een heel weekend feest en alcohol.

En aandacht. Helemaal alleen voor mij.

Goed te praten valt het niet, en het heeft enorm veel verdriet gegeven. Verdriet voor mijn vriendin en ook wantrouwen en verwijten. Over en weer. We wisten niet meer of we samen wilden blijven, uit elkaar moesten gaan en bleven maar rondjes draaien in onze gesprekken.

Makkelijk was het niet bij Marina en Gideon aan de keukentafel. We hebben samen genoeg meegemaakt om elkaar niet los te willen laten. We zijn nu uit de negatieve, vicieuze cirkel en werken aan onze relatie. Dat is trouwens leuker dan ik had gedacht, werken aan je relatie.

"De wereld draait niet alleen om mij"

Ik was al weer een stuk opgeknapt toen ik, tijdens een meningsverschil met mijn man opeens het verwijt kreeg dat ik ‘een verwend kreng was geworden’. Hij was het duidelijk zat dat ‘alles altijd maar om mij moest draaien’. Ik werd eerst heel erg boos en vond het oneerlijk: eerst ernstig ziek worden en dan zo’n verwijt krijgen. Een vriendin, bij wie ik mijn hart ging luchten, vertelde dat ze Rutger wel snapt en dat ik ook heel erg met mezelf bezig was.

Die vicieuze cirkel alleen doorbreken lukte mij en ons niet. Daarom zijn we naar Marina en Gideon gegaan. Dat was nogal confronterend. Maar omdat Marina en Gideon ook heel veel herkenden voelde ik me aan tafel niet alleen. Ze hebben ons echt geholpen om elkaar weer terug te vinden.

Diana & Rutger 

"Leren omgaan met mijn nieuwe leven"

Ik heb borstkanker (gehad) en ben nu bezig met hormoontherapie. Dat is heftig. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn man en kinderen. Soms herken ik mezelf niet eens! We kregen, vooral door al die buien van mij, veel ruzie. Van de kinderen kon ik niets meer hebben en ik werd de moeder die je als kind eigenlijk niet wilt hebben: snel boos, niets mocht.

Bij Marina en Gideon hebben we samen gesprekken over onze relatie en de manier waarop we samen de kinderen willen opvoeden in de situatie waar we in zijn beland. Van Gideon heb ik ontspanningsoefeningen geleerd die echt helpen als het allemaal teveel wordt.

Omdat ze ook uit eigen ervaringen spreken is het voor mijn man extra prettig: hij hoort hoe een andere man met zo’n situatie omgaat.

Lara & Tjardo

 

"Weer geliefden worden"

‘Wat doen jullie dat tocht goed, zo samen vechten met die kanker van jou!’ Heel veel vrienden en bekenden zeggen dat steeds tegen ons. En we kunnen dat ook: samen de schouders er onder als er tegenslag in ons leven is.

Op een gegeven moment realiseerden we ons dat we elkaar alleen maar vonden in dat ‘vechten ergens tegen’. En dat is echt iets anders dan geliefden van elkaar zijn. We wilden elkaar weer terug vinden.

Bij Marina en Gideon hebben we daar een start mee gemaakt. We leren veel over onze manier van met elkaar omgaan en de praktische opdrachten zijn soms hilarisch. Dat is wat ons bij de eerste sessie meteen opviel: naast heel serieus kunnen zijn is er ook ruimte voor luchtigheid, humor en vrolijkheid. Dat waren we zelf een beetje kwijt.

Margriet & Richard

 

Hoe we werken

Altijd samen

We werken altijd samen; jullie zitten dus bij ieder gesprek met ons beiden aan tafel. 

Per gesprek

Wij werken per gesprek; de meeste gesprekken duren tussen de 90 en 120 minuten.

Letterlijk aan de keukentafel

Gesprekken vinden plaats aan onze keukentafel. Het levert meer ontspannen gesprekken op.

Met de koffiekan op tafel

Geen papieren bekertjes maar gewoon een mok thee en kop koffie. Zoals je je koffie en thee thuis ook drinkt.

Opdrachten

We werken met opdrachten die je thuis, samen of individueel, uitvoert. Wees gerust: ze zijn leuk!

Online

Alle informatie over de gesprekken vind je ook online, in een beveiligde omgeving voor jullie samen.

Virtuele keukentafel

Onze keukentafel is altijd 'in de buurt'; woon je verder weg, dan is een online afspraak altijd mogelijk.

Betaalbaar

Voor alles wat extra lijkt (samen aan tafel, ruim de tijd) betaal je niets extra. 

Relaties en de liefde

Elkaar weer gaan begrijpen en daardoor ook beter communiceren; dat is de start. Daarna kijken we met elkaar verder...

Lees hier verder >>

Opvoeden en opgroeien

Je krijgt er zoveel voor terug, zeggen ze... Maar soms zie jij door de bomen het bos niet meer.

Lees hier verder >>

Samen ouders na de scheiding

Ook na jullie scheiding blijven jullie samen de ouders van jullie kinderen.

Lees hier verder >>

Samengesteld gezin

Jullie willen verder met elkaar. Nu de kinderen nog...

Lees verder >>

Maak zelf je afspraak

Je kunt snel zelf je eigen afspraak maken in onze agenda. Dat geldt voor alle afspraken: online en bij ons aan de keukentafel.

30 vragen voor een beter contact met je puber

Doe mee met de VragenChallenge!

 

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere werkdag een vraag in je mailbox!

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ