Officieel val ik niet in de doelgroep voor het boek ‘vaders & zonen’ maar wat is het een leuk boek, Het Grote Vaders & Zonen Voetbalboek! Ook geschikt voor moeders zou een mooie ondertitel zijn. In plaats daarvan beloofd de échte ondertitel 23 hoofdstukken met lijstjes, vragen en tips om een betere voetballer te worden.
En dat maakt dit boek volkomen waar: die lijstjes, vragen en tips dan. Een betere voetballer worden heb ik persoonlijk niet geprobeerd na het lezen van dit boek…
De belangrijke data en feitjes waar menig voetbalminner zo dol op is, vliegen je om je oren: Ooit geweten dat Engeland in 1966 de finale won en er tot voor kort nog steeds vraagtekens waren of het Duitse team ten onrechte verloren had? De doellijntechnologie heeft uiteindelijk na tientallen jaren duidelijkheid verschaft: Engeland won terecht… In 2014 is de doellijntechnologie definitief onderdeel van het WK in Frankrijk.
Eerlijk? Bovenstaande alinea staat voor mij persoonlijk bol van de nieuwe feiten: WK in 1966 én 2014? Géén idee. Dat het WK van 2014 in Frankrijk was? Ik beken: geen idee. En het feit dat Engeland ooit een WK heeft gewonnen…
Het zijn voorbeelden uit het hoofdstuk over attributen en techniek en jij én je voetballende zoon (van mag het ook je dochter zijn, trouwens) hebben na het lezen echt stof om over te praten. En jij gebruikt die info natuurlijk ook om langs de lijn zo her en der wat indruk te maken, bij de andere vaders en moeders. Jouw zoon (en/of dochter) is voor zijn/haar team binnen de kortste keren de voetbalgoeroe in de kleedkamer!
Het sterke van ‘Het Grote Vaders & Zonen Voetbalboek’ is de afwisseling tussen relevante informatie (de geschiedenis van het voetbalspel en spelregels bijvoorbeeld) en de minder relevante informatie zoals de betere voetbalfeitjes waarmee je tijdens het heen en weer rijden van het team van jouw zoon (en dochter) de moed er in weet te houden.
Al deze informatie wordt ook nog eens afgewisseld met QR’s die je naar filmpjes van de mooiste goal’s leiden maar ook hilarische momenten uit de voetbalgeschiedenis laten zien.
Met dank aan Bert Bukman weet ik nu wat een werkvoetballer is en dat de term ‘Bobo’s’ niet door Ruud Gullit bedacht is maar dat hij de term wel nationale bekendheid heeft gegeven. Ik bedoel maar: dat is toch leuk om te weten?![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]
Over de auteur
Bert Bukman is historicus en auteur van enkele politieke en historische boeken, waaronder Anton, over het leven van NSB-leider Mussert, en 1914, een kleine geschiedenis. Ook is hij vader van drie voetballende zoons, en actief als coach, teamleider en toeschouwer langs de lijn. Het grote vaders & zonen voetbalboek is zijn uitstap naar de ‘belangrijkste bijzaak van het leven’.
Meer over Bert Bukman >>
Wist je dat…
- het hardste schot ooit met 129km per uur het doel in vloog?
- Arjan robben de snelste voetballer ter wereld is
- tijdens het WK in 1950 de meeste mensen de wedstrijd bezochten?
- Marc Overmars de duurste Nederlandse voetballer ooit was?
- in Volendam ooit de jongste voetballer in de Eredivisie speelde?
Dat zou super zijn om te lezen. Alleen of met een van mijn 3 voetballende zonen? Als ik hem zelf koop zeggen de jongens pff ga ik echt niet lezen. Maar een cadeautje maakt altijd nieuwsgierig. Én het mes snijd aan 2kanten. De jongens lezen(of worden voor gelezen?) en ik leer meer over hún sport!