Een vergelijkend studieonderzoek is definitief van de baan. Ik val maar meteen met de deur in huis. We weten het met elkaar niet. Ik had mijn hoop op een afvinklijstje gevestigd. Maar dat blijkt ondoenlijk.

Nederland telt een kleine duizend opleidingen op HBO niveau. Het wetenschappelijk onderwijs telt er om en na bij de 400. Je zult maar VWO hebben gedaan! Dan heb je 1400 opties om op een verre dag wellicht een leuke functie hier of daar te krijgen. Gelukkig is bij ons de keus beperkt tot die eerste optie: wij ondersteunen in het maken van een keus uit slechts duizend opleidingen aan Hoge Scholen. En allemaal presenteren ze zich als de leukste en de best passende opleiding voor de gemotiveerde havist.

Cynisch is het dan weer dat de doorsnee havist niet als gemotiveerd te boek staat. Waarschijnlijk zijn al die scholen zichzelf moed aan het inschreeuwen. Want van alle leerlingen die zich inschrijven blijkt een akelig grote groep binnen de kortst mogelijke tijd af te haken. Toch een verkeerde keus gemaakt. Op naar opleiding nr. 999.

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ