Dat ontbijt, wat je er elke ochtend weer probeert in te proppen, dat is zo gek nog niet! Sterker nog: dat je de avond van je puber élke dag weer verprutst door jouw gezeur over op tijd naar bed gaan: dat is ook al niet voor niets!
Vier jaar lang is er onderzoek gedaan naar de effecten van slapen en ontbijten. En de onderzoekers zijn niet over één nacht ijs gegaan: ze wilden weten of er effect was voor de gezondheid (check: ja!), of er effect was op schoolcijfers (check: ja!), of er structureel verschil was met schoolcijfers tussen jongens en meisjes (check: ja!). Slapen en eten werden dan steeds meegenomen als belangrijke rode draad.
Nou… Wij ouders weten het nu dus zeker: ontbijten is goed voor een mens! Zeker als dit mens in de groei is en op school dient te presteren. Dat laatste feit is natuurlijk een thema op zich, maar toch…
Jongeren die vóór ze naar school gaan heel burgerlijk eerst een bammetje, kopje thee of glaasje melk naar achteren werken, kunnen gewoon beter leren op school. En daar koppelen ze – na onderzoek natuurlijk – ook meteen het slaapgedrag aan vast. Als een puber goed slaapt dan zal hij of zij zich de volgende dag op school ook beter concentreren. Dit laatste lijkt me onderweg náár school trouwens ook handig, zo in het verkeer.
Mocht je als puber nu in deze column verdwaald zijn: voor jou ook een aardigheidje. Niet mogen eten op school is eigenlijk stom! Want zodra jij ‘s morgens iets op school eet, dan gelden al deze regels ook voor jou! Moet het wel een beetje gezond zijn, natuurlijk. Zo’n broodje kaas of worst. Energiedrankjes vallen buiten de regel. Sorry. Over dat slapen: dat telt dus niet op school. Slapen doe je echt thuis. Helaas.
Nog erger is het dat de uitkomsten van een ander onderzoek (uit Australie) meteen aan deze gegevens gekoppeld kunnen worden! Jongeren die afspraken met hun ouders hebben over bedtijden en ontbijtgewoonten scoren beter op school. Bah! Is het voor ons opvoeders na al die jaren verplicht Sesamstraat kijken nóg niet klaar! Moeten we een 16 jarige gaan vertellen dat het echt, heus NU NU NU bedtijd is…
De beloning komt bij het volgende rapport: als het even meezit schieten die cijfers omhoog. Kleinigheidje is dan wel dat het mobieltje, de computer en tablet wél in de huiskamer achter moeten blijven. Ook dat nog!

Marina van der Wal is moeder van twee zonen. Samen met Jan Dijkgraaf schreef zij ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.
Zelf is Marina een slechte ontbijtster. Haar eigen zoons ontbijten het liefst met gebakken eieren met spek. Iets dat ze ook regelmatig doen.

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ