Niet gehinderd door enige cijferkennis, wil ik wel een gokje wagen: de grootste groep van Nieuwjaar-crimineeltjes, is de leeftijd van 18 jaar nog niet eens gepasseerd. Onder invloed van de spanning en sensatie giert de adrenaline door hun aderen. Bij het afgaan van elk rotje lijkt de begrenzing van wat wel en wat niet kan een beetje te verdwijnen. En zo gaan ze elke minuut een stapje verder. Om op een gegeven moment wakker te worden uit een boze droom: ze zijn voor de rest van hun leven gediskwalificeerd als Oud&Nieuw-crimineel!

Met in mijn achterhoofd de ontwikkeling van het puberbrein wil ik de heren (en dames!) nog wel vergeven. Waar ik meer moeite mee heb, zijn de ouders die in een (flink) aantal gevallen achterover leunen en zeggen: ‘wij zijn ook jong geweest’  tot ‘ja, dan moeten ‘Ze’ maar handhaven!’. Om, als er daadwerkelijk gehandhaafd wordt, onmiddellijk ten strijde te trekken. Want zo’n rotjoch is Jantje niet!

En laten die ouders nou gelijk hebben! Zo’n rotjoch is Jantje niet! En zijn vrienden Klaas-Jan, Joep en Diederik ook niet! De enige die fout zitten, dat zijn de ouders zelf! Check dit jaar eens waar je puber mee bezig is, als het om vuurwerk en de plannen voor Oud&Nieuw gaat. Maak afspraken, zelfs als je het vermoeden hebt dat ze zich er niet aan zullen houden.
En wees een held als je puber wel iets uitspookt. Braniegedrag komt in de beste families voor. En van ‘sorry’  zeggen is nog nooit iemand doodgegaan!
4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ