(vrij vertaald: kinderen opvoeden doe je niet alleen, maar met je hele omgeving)

Deze uitspraak is van mevrouw Hillary Clinton en is, ondanks het feit dat we niet al haar meningen en ideeën delen, wel mede de inspiratie voor het oprichten van stichting mamma weet alles. Het is volledig onzinnig om te denken dat de mensen uit je omgeving, vrienden, ouders van vrienden, docenten, opa’s, oma’s, ooms en tantes geen invloed op de ontwikkeling van je kind hebben.
Ook de sportclub en middenstanders horen wat mij betreft in dit rijtje thuis.

Als je hier goed over nadenkt, dan delen we met elkaar een grote verantwoordelijkheid.
Want, vertel je ouders, als je ziet dat een kind ‘dingen uitspookt’ die door ouders niet gewenst zijn? Hoort dit bij de verantwoordelijkheid die je met elkaar deelt, als het gaat om de kinderen in onze gemeenschap?
Persoonlijk vind ik het getuigen van moed als bijvoorbeeld een coach mij zou melden dat hij of zij zich zorgen maakt over mijn kind. Bijvoorbeeld als mijn kind zou roken.
Zo krijg ik de mogelijkheid om dit te bespreken op de manier waarop ik mijn kinderen wil opvoeden.

We weten inmiddels dat roken (en drinken, laten we die er gemakshalve maar meteen bij noemen) slecht voor onze gezondheid is. Voor volwassenen geldt dit, maar in veel grotere mate voor kinderen met een lichaam wat nog volop in ontwikkeling is. De wet helpt ons ook een handje; het is ronduit verboden om dergelijke zaken aan kinderen onder de 16 te verkopen. Wat mij betreft ook om dergelijke zaken kinderen onder deze leeftijd cadeau te doen, maar dat is dan weer mijn persoonlijke mening.

Met deze gedeelde verantwoordelijkheid is mijn oproep: ondersteun ons als ouders. Laat het weten als u zich zorgen maakt om een kind. Nee, geen bemoeizucht, maar misschien alleen de vraag ‘joh, gaat het goed. ik zag … en ik denk dat je dat wilt weten‘.
En middenstand: verkoop geen sigaretten of alcohol aan kinderen onder de 16.
Want heus, het gezond opvoeden van kinderen doe je niet alleen, daar heb je een heel dorp voor nodig!

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ