‘Ik dacht altijd dat de verhalen over boze stiefmoeders sprookjes waren. Maar nu weet ik dat ze echt waar zijn.’ Tegenover mij zit een huilend, 10-jarig meisje. In haar tas zit een verfrommeld moederdagcadeau dat door haar stiefmoeder geweigerd is. Diens dochter is met een zelfde knutsel thuis gekomen en ze heeft duidelijk gezegd dat er maar één het mooiste cadeau kan maken. Meike heeft het maar in haar schooltas gestopt en zeult deze afgang nu al de hele week met zich mee.

‘Straks moet ik naar sport. En ik weet nu al dat ik te laat ga komen. Florian moet ook sporten en zijn moeder vindt het onzinnig als hij 10 minuten eerder op het hockeyveld staat dan nodig is. Als ze dat niet erg zou vinden, dan zou ik wél op tijd komen.’

Vorige week heb ik een gesprek gehad met de vader van Meike en zijn ex-vrouw. Het verdriet van het meisje is door de juf opgepikt en ze heeft er aandacht voor gevraagd tijdens een 10 minutengesprek. Naast het feit dat het natuurlijk niet leuk is als de vuile was buiten gehangen wordt, was Ieke (moeder) eigenlijk wel opgelucht. Al heel vaak heeft Meike verteld hoe de halve week bij haar vader en zijn nieuwe vrouw verloopt. Maar ja, als heks-van-een-ex is het zo lastig om dit soort zaken aan te kaarten. Hoe vertel je je ex-man dat zijn vrouw zich als de spreekwoordelijke boze stiefmoeder gedraagt? Dat je kind minder eten krijgt, minder lekkere dingen krijgt en moet aanzien hoe de zoon van ‘dat mens’ bij alles voorgetrokken wordt? ‘Ik heb geen zin in stoken in een goed huwelijk’, heeft Ieke in een eerder gesprek met mij verteld. Al is het idee van ‘een goed huwelijk’ ook een weids begrip. Meike vertelt regelmatig over de meest vreselijke ruzies met veel geschreeuw, smijten met deuren en dreigen over uit elkaar gaan.

Het gesprek met de vader, Cees, verloopt in alle redelijkheid. Hij vertelt meteen dat hij zijn dochters écht op de eerste plaats zet. Maar ja, moet u weten, als je ex-vrouw de kinderen elke dag vertelt dat jouw nieuwe vrouw een vreemd en naar mens is… Dan gaan ze dat natuurlijk geloven. Dan denken ze écht dat de naam van Florian op een bakje yoghurt bedoeld is om te vertellen dat zij géén yoghurt mogen. Op mijn vraag of er dan wel yoghurt voor zijn dochters is, kijkt hij mij vreemd aan. Dat heeft hij zich eigenlijk nog nooit afgevraagd…

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ