‘Dat kind hoort bij mijn vader die ons opeens in de steek liet. Omdat hij die die die – en dan volgen er een aantal wel heel duidelijke benamingen voor de nieuwe vriendin van zijn vader – zwanger had gemaakt. En dan denken dat ik er van ga houden…’

De boze woorden eindigen in een snik.

Maar je gaat er wel van houden hoor’. Felix doet moeite om het stoom niet uit zijn oren te laten komen. Natuurlijk gaat hij niet van dat vreselijke mormel houden. En als het per ongeluk wel zo  zou zijn, dan gaat hij dat nooit, never toegeven.

Vijftien was hij toen zijn vader moest toegeven dat hij er een soort van tweede leven op na had gehouden. Het feit dat zijn vriendin – heel voorspelbaar ruim 20 jaar jonger – per ongeluk zwanger was geworden, maakte dat de waarheid boven tafel moest komen. ‘Als dat mens niet zwanger was geworden, dan had hij misschien nog steeds gelogen tegen ons en tegen mijn moeder.’

Felix is naar me doorverwezen vanwege zijn boosheid. Hij kan opeens om hele kleine dingetjes uitvallen met een boosheid waar hij zelf van schrikt: “echt om de meest simpele dingen. Dat ik een pen niet kan vinden op mijn bureautje, bijvoorbeeld. Dan wil ik de hele boel kort en klein slaan. En soms gooi ik dan ook wel iets kapot. Maar eigenlijk wil ik mijn vader kapot maken. We zijn in de steek gelaten. Hij heeft ons ingewisseld voor een nieuw kind. En hij heeft gelogen. Niets lijkt nu nog waar, ik vertrouw niemand meer. Als je eigen vader niet eens in de gaten heeft wat hij aangericht bij zijn kinderen, dan kún je toch ook niemand meer vertrouwen? En wees nou eerlijk, dat je moet toegeven dat je vader ook zo’n sukkel is die op jongere vrouwen valt, dat is toch een afgang?”

“Hij vertelt ons nu steeds dat hij van ons houdt. Ja, ja. Nou, hij houdt maar van dat kind. Kan ie dat later ook in de steek laten.”

Gideon de Haan begeleidt nieuwe gezinnen naar een succesvolle start. Het loyaliteitsconflict dat elk kind van gescheiden ouders ervaart, is zijn drijfveer bij het begeleiden van gezinnen. Zelf is hij getrouwd en stiefvader van twee (stief-)zoons. 

 Deze column is eerder verschenen in het kwartaalmagazine Nieuw Gezin

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ