‘Laat je niet verleiden om je status af te laten hangen van de schoolprestaties van je kind’. Wijze woorden van pedagoog Levering, in een interview met OudersOnline in 2004. Gevonden op Google na het intikken van ‘ouders en examenstress’.

Geen anti-stresstips, geen dieetadviezen, geen zentips om de rust in huis te bewaren; Googelen levert als eerste op dat je als ouders geen brevet van vermogen afgeeft als je kind stralend door zijn of haar examen heen huppelt. Dat teveel druk op het presteren leggen (lees: het afgeven van een diploma) juist het tegendeel oplevert: een overmatig gestresst kind wat bij voorbaat al aan zichzelf twijfelt.

Pubercoach Gideon de Haan geeft bij navraag het volgende advies: ‘zorg voor regelmaat, maak samen een plan. Zorg voor afwisseling: leren, ontspannen, genoeg slaap (meestal meer uren dan de examenpuber zelf bedacht heeft), elke dag gezonde voeding en geen alcohol en/of drugs. Ontspanning kan een gamespel zijn,msn-en, sporten of hangen met vrienden. In ieder geval even iets wat de zinnen helemaal verzet. Maar het laatste half uur voor het slapen gaan liever geen extra prikkels door bewegende beelden. Met elkaar een beetje hangen, beetje praten, even geen druk op de ketel’.

Wordt vervolgd.

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ