Op verzoek van de tweede kamer heeft minister Klink onderzoek laten doen. En wat mij betreft hadden ze alle uitkomsten mooi in de kabinetsval mee mogen nemen!

Het valt niet mee, het aantal comazuipers in Nederland. Gelukkig merken we daar als ouders weinig van, want het blijkt dat onze schatjes liever niet thuis doordrinken; dat doen ze fijntjes bij een ander. Op zich een voordeel. Als moeder kun je zo blijven volhouden dat belachelijke hoeveelheden drank bij jou thuis niet geschonken worden. Een hele geruststelling!

Om toch een beetje te stoken nog een aardig feitje uit dit onderzoek: dat ze bij jou thuis niet knetter dronken worden, betekent nog niet dat ze geen alcohol kopen: dronken worden ze namelijk graag op rekening van een ander.

Risicospreiding zou je het met enig cynisme kunnen noemen: bij de één de troep, bij de ander de kosten, bij nog een ander de lasten: die betaald dan mee aan de kosten van die 700 leeftijdsgenoten die per jaar, per ziekenhuis, binnen worden gebracht met ruim 1,8 promille in hun mik. Waarvan er 70 pubers op de IC-afdeling een bed bezet houden.

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ