uitzending Koffietijd 16 oktober 2012


Boos zijn we allemaal wel eens. Dat een kind dan zo nu en dan ook verontwaardigd kan zijn, dat snappen we ook wel. Maar wat doe je als jouw dochter woedend tegenover je staat en je vertelt dat je een rótmamma bent? Hoe reageer je als je zoon weet te melden dat jij de gemeenste heks ooit bent? En wat te doen met de woedende puber die jou voor rotte vis uitmaakt?
Het mooiste geschenk dat je een kind kunt geven, is zelfbeheersing. Ik las deze opmerking een tijdje geleden en dat heeft me niet meer losgelaten. 
Zelfbeheersing… Eén van de zeven deugden. Temperantia is het met een mooi latijns woord en de tegenhanger van ‘gula’; onmatigheid, de vijfde hoofdzonde.
Zelfbeheersing is niet het zelfde als het onderdrukken van je emoties. 
Iemand die zich kan beheersen heeft juist macht over zijn of haar emoties en weet ze in te zetten. 
Kinderen hebben dit natuurlijk allemaal nog niet door. Gelukkig maar. 
Als ouders zijn wij degene die onze kinderen laten weten waar de grens ligt als het om het uiten van boosheid gaat. Natuurlijk snap je dat een kind boos is, als een vriendje een net gefabriceerde legotoren kapot maakt. Het is ook goed om dat dan te benoemen: ‘ik snap dat je het niet leuk vindt dat Floris je toren kapot heeft gemaakt.’ Dat jouw zoon op zijn beurt Floris kapot zou willen maken, dat vind je natuurlijk niet goed. 
Peutertjes zijn enorm bedreven in het uiten van hun boosheid. Bijna iedereen kent het reclamefilmpje van de moeder die zelf languit in het gangpad gaat liggen schreeuwen en herkent de situatie meteen. ‘Ik ben twee en ik zeg nee’. 
Het is prima dat een peuter leert om grenzen aan te geven. Maar deze peuter zal ook moeten leren dat ‘nee’ ook een antwoord is. Helaas. 
Grenzen aangeven helpt kinderen om hun frustratie tolerantie te ontwikkelen. En het ontwikkelen van deze frustratie tolerantie is weer belangrijk voor hun latere leven. Geleerd hebben dat jouw wereld niet instort als er eens iets niet meezit, dat is een les waar je je hele leven lol van hebt! 
4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ