Beloningen werken beter dan straffen, iedereen die een opvoedkundig programma van elke willekeurige Nanny ooit een paar minuten heeft bekeken, weet dit. Bij pubers werkt het nóg effectiever, gericht op snelle kicks als hun hersenen zijn. Daar is inmiddels vriend en vijand het over eens.

Pubers zouden nooit vooruit te branden zijn, ze zijn lui en willen graag spijbelen.
Pubers hangen voor de televisie en doen weinig meer dan de hele dag computerspelletjes spelen. Er komt niet heel veel meer uit hun handen. Als er al iets uit hun handen komt, want nog liever slapen ze uit en slaan al slapend een gat in de dag.

Met al deze puberwijsheid is het me lang een raadsel geweest hoe het toch komt dat ‘mijn pubers’ ’s ochtends om 7 uur gráág hun bed uitspringen om meteen achter de computer te kruipen. Ik zie geen kekke games of een MSN-gesprek op het beeldscherm verschijnen. Ik zie wel – heel serieus – de webpagina van school. Dit is toch geweldig; een school die haar leerlingen direct na het wakker worden actief weet te krijgen! Welke beloning krijgen ze, als ze vanaf 7 uur met enige regelmaat op de schoolsite aan het kijken zijn?

Inmiddels weet ik het: het uitvalrooster! Na het lezen van dit rooster weet je of je nog even je bed in kunt rollen. Is er misschien iets van een koppeling te bedenken tussen goede cijfers en je uitvalrooster bekijken? Ik denk dat deze manier van belonen best wel eens zou kunnen werken!

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ