Ik stel voor dat we het advies van de importeur opvolgen: onze kinderen gaan niet oefenen met roken! Weg met de oefensigaret!

‘Gevaarlijk! Gevaarlijk!’, roept de GGD. ‘We laten het onderzoeken’, vertelt de staatssecretaris. ‘En wij kunnen er niets aan doen’, verdedigt de importeur. ‘We zeggen toch dat de pennen voor jongeren van 18 jaar en ouder zijn? Ouders moeten ingrijpen.’

Er is commotie ontstaan over de oefen-sigaret. Een kek staafje dat je in je mond kunt laten hangen en waar je – als een echte roker – ook de dampen via je longen weer naar buiten kunt spugen. Net echt.

Of de stoffen die in de Shishapen verwerkt zijn echt gevaarlijk zijn? Ik weet het niet. En de staatssecretaris duidelijk ook niet want hij laat het onderzoeken. Dat het vreemd is om waterdamp – want wie wil er nu water in zijn longen hebben – via je longen weer naar buiten te laten komen, het klinkt mij nogal ongezond in de oren. Zeker voor basisschoolkinderen.

De aktie Rookalarm, gericht op kinderen in groep 8, laat in filmpjes zien hoe kinderen van deze leeftijd praten over roken. Eén ding weten ze zeker: daar beginnen ze nooit aan!

En dan komt er zo’n addertje waarmee kinderen tóch leren hoe het is, dat roken. Naast het feit dat nicotine gewoon snel en dodelijk verslavend is, is het ook de lol, de gezelligheid en saamhorigheid die maakt dat kinderen zo’n peuk op willen steken. Roken – en alles dat hier op lijkt – is geen kinderspel.

Kortom: ik stel voor dat we het advies van de importeur opvolgen: onze kinderen gaan niet oefenen met roken! Weg met de oefensigaret!

 

Ook Avondspits van WNL heeft aandacht aan de oefensigaret besteed. Luisteren? >>

 

Ook op Facebook ben je van harte welkom! >>

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ