Blogs |
Opvoedkwesties uit Diactueel

Het opvoeden van een puber met diabetes kan pittig zijn. In het magazine Diactueel bespreekt opvoeddeskundige Marina van der Wal opvoedkwesties. Ouders voelen zich bedonderd als hun kind tegen ze liegt en dit roept boze reacties op. Maar boos worden heeft vaak geen zin. Hoe voorkom je dat je in een vicieuze cirkel van verwijten en verwijdering terechtkomt?
Op deze pagina vind je antwoord op veelgestelde vragen over het opvoeden van een kind met diabetes.
Opvoedkwestie: Stemmingswisselingen
Mijn dochter (14) haalt soms het bloed onder onze nagels vandaan met haar stemmingswisselingen. We willen duidelijke grenzen stellen maar we willen het ook niet iedere keer laten escaleren. Hoe kunnen we hiermee omgaan?’
Opvoedkwestie: Liegen van een puber
Onze zoon (16) liegt over van alles, maar vooral over zijn diabetes. Zodra we hem hierop aanspreken, wordt hij boos. Hoe kunnen we het tij keren?
Opvoedkwestie: Negeren van een sensor
De behandelaar van onze zoon (17) hamert op het terugdringen van de glucoseschommelingen nu hij een continue glucosesensor heeft. Wij merken dat hij hierdoor steeds meer de neiging krijgt om de sensor te negeren. Wij vragen ons af of het wel reëel is om strenge behandeldoelen te stellen bij jongeren met diabetes?
Opvoedkwesties: Schaamte kan je niet oplossen
Mijn zoon schaamt zich voor zijn diabetes en probeert het te verbergen voor zijn omgeving. Hoe kunnen we hem hierbij helpen?
Opvoedkwestie: Onzeker over diabetes
Mijn dochter is zo onzeker over haar diabetes. Het belemmert haar in haar dagelijks leven. Hoe help ik haar om voluit te leven met diabetes?
Opvoedkwestie: Ruzie over diabetes
Sinds een half jaar heeft onze dertienjarige dochter een continue glucosesensor. Nu kunnen we haar glucosewaarden op afstand volgen. Het leek ons een uitkomst, maar de realiteit is dat we sindsdien veel meer ruzie hebben over haar diabetes. Hoe kunnen we dit anders aanpakken?
Opvoedkwestie: verkeerde vrienden bestaan niet
We vinden dat de vrienden van onze dochter een foute invloed op haar hebben. Ze gaan veel uit en experimenteren met drugs. Als we hier iets over zeggen, is het huis te klein.
Opvoedkwestie: geef je gezin weer kleur
Een kind met diabetes vraagt om veel extra aandacht. Hoe zorg je er als ouder voor dat dit niet ten koste gaat van de andere kinderen, het gezinsleven, jezelf of je relatie?
Opvoedkwestie: niet mee bemoeien
‘Bemoei je er niet mee’. Dat antwoord krijgen we als we onze zoon (16) vragen zijn glucose te meten of zijn insuline toe te dienen. Ondertussen loopt zijn HbA1c op. We zijn ten einde raad, hoe komen we weer met hem in gesprek zonder dat dit uitloopt op een conflict?
Opvoedkwestie: alleen op vakantie
Mijn dochter (17) gaat deze zomer voor het eerst alleen op vakantie naar Spanje met drie vriendinnen. Ik heb hier veel moeite mee, maar begrijp ook dat ze dit graag wil. Hoe kan ik haar het beste begeleiden?
Opvoedkwestie: alcohol drinken bespreken
Onze zoon van 16 heeft diabetes type 1 en gaat regelmatig uit met een vriendengroep. We weten dat er alcohol wordt gedronken en maken ons hierover zorgen. We willen dit graag met hem bespreken, maar weten niet zo goed hoe.