Blogs | 

Opvoedkwesties uit Diactueel

Het opvoeden van een puber met diabetes kan pittig zijn. In het magazine Diactueel bespreekt opvoeddeskundige Marina van der Wal opvoedkwesties. Ouders voelen zich bedonderd als hun kind tegen ze liegt en dit roept boze reacties op. Maar boos worden heeft vaak geen zin. Hoe voorkom je dat je in een vicieuze cirkel van verwijten en verwijdering terechtkomt?

Op deze pagina vind je antwoord op veelgestelde vragen over het opvoeden van een kind met diabetes.

Opvoedkwestie: Stemmingswisselingen

Opvoedkwestie: Stemmingswisselingen

Mijn dochter (14) haalt soms het bloed onder onze nagels vandaan met haar stemmingswisselingen. We willen duidelijke grenzen stellen maar we willen het ook niet iedere keer laten escaleren. Hoe kunnen we hiermee omgaan?’

Lees meer
Opvoedkwestie: Negeren van een sensor

Opvoedkwestie: Negeren van een sensor

De behandelaar van onze zoon (17) hamert op het terugdringen van de glucoseschommelingen nu hij een continue glucosesensor heeft. Wij merken dat hij hierdoor steeds meer de neiging krijgt om de sensor te negeren. Wij vragen ons af of het wel reëel is om strenge behandeldoelen te stellen bij jongeren met diabetes?

Lees meer
Opvoedkwestie: Ruzie over diabetes

Opvoedkwestie: Ruzie over diabetes

Sinds een half jaar heeft onze dertienjarige dochter een continue glucosesensor. Nu kunnen we haar glucosewaarden op afstand volgen. Het leek ons een uitkomst, maar de realiteit is dat we sindsdien veel meer ruzie hebben over haar diabetes. Hoe kunnen we dit anders aanpakken?

Lees meer
Opvoedkwestie: niet mee bemoeien

Opvoedkwestie: niet mee bemoeien

‘Bemoei je er niet mee’. Dat antwoord krijgen we als we onze zoon (16) vragen zijn glucose te meten of zijn insuline toe te dienen. Ondertussen loopt zijn HbA1c op. We zijn ten einde raad, hoe komen we weer met hem in gesprek zonder dat dit uitloopt op een conflict?

Lees meer
Opvoedkwestie: alleen op vakantie

Opvoedkwestie: alleen op vakantie

Mijn dochter (17) gaat deze zomer voor het eerst alleen op vakantie naar Spanje met drie vriendinnen. Ik heb hier veel moeite mee, maar begrijp ook dat ze dit graag wil. Hoe kan ik haar het beste begeleiden?

Lees meer
Opvoedkwestie: alcohol drinken bespreken

Opvoedkwestie: alcohol drinken bespreken

Onze zoon van 16 heeft diabetes type 1 en gaat regelmatig uit met een vriendengroep. We weten dat er alcohol wordt gedronken en maken ons hierover zorgen. We willen dit graag met hem bespreken, maar weten niet zo goed hoe.

Lees meer
marina van der wal vragen challenge

Doe mee met de VragenChallenge!

 

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere werkdag een vraag in je mailbox!

4/3gGEqwnu6C46hQ6ugHk48BzvGKsnvjAQslNiWOjnfB6_xTJvHE9_BLQ